Procuratura Generală a cerut autorităților din Turcia extrădarea lui Vlad Plahotniuc. Solicitarea organului de urmărire penală survine după ce procurorii au recepționat astăzi, 29 septembrie, o notificare oficială, potrivit căreia fostul lider PDM a intrat pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla și în prezent.

„Întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri au fost deja expediate colegilor turci, cererea de extrădare având la bază Convenția europeană cu privire la extrădare, semnată la 13 decembrie 1957 la Paris”, anunță PG.

Vezi și: Etapa la care se află cauza penală privind dubla identitate a lui Plahotniuc

Conform datelor deschise ale organelor pentru securitate internă ale SUA, unde poate fi accesat și istoricul intrărilor și ieșirilor cetățenilor, Vlad Plahotniuc ar fi părăsit orașul Miami la data de 28 august curent.

De menționat că recent, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a anunțat că Vlad Plahotniuc a părăsit teritoriul Statelor Unite ale Americii și, actualmente, se află în Turcia. Totuși, avocatul fostului lider democrat ne-a comunicat că „afirmațiile făcute de Usatîi nu corespund realității”.

Citește și: Usatîi: „Plahotniuc se află în Turcia. Desfășoară întâlniri cu politicieni, inclusiv din echipa lui Dodon”. Reacția avocatului fostului lider PDM

De menționat că în luna martie curent, Ambasada americană la Chișinău a confirmat faptul că Vlad Plahotniuc se află pe teritoriul Statelor Unite, fiind însă supus „procedurilor administrative de deportare”.

Plahotniuc a fost declarat indezirabil pe teritoriul SUA la 13 ianuarie, iar anunțul a fost făcut chiar de către secretarul de stat Mike Pompeo.

„Acțiunile de corupție ale lui Vlad Plahotniuc au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova. Astăzi, îl declar persoană indezirabilă. SUA sunt alături de Moldova în lupta împotriva corupției”, se arată în mesajul șefului diplomației americane. Vlad Plahotniuc nu mai are o viză valabilă de ședere pe teritoriul SUA încă de la 13 decembrie 2019.

Iar în luna iunie, a devenit cunoscut faptul că Plahotniuc a atacat într-o instanță de judecată de la New York decizia Departamentului de Stat al SUA, semnată de secretarul de stat Mike Pompeo, prin care la data de 18 ianuarie 2020 Vlad Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi, au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM.

Avocata fostului politician a invocat precum că decretul emis de Pompeo contravine cu statutul de solicitant de azil al acestuia, motivând că clientul său nu a beneficiat de un proces echitabil și nu a fost audiat înainte de a fi privat de dreptul de a se afla pe teritoriul SUA.

Tot în luna iunie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a expediat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii setul de acte cu solicitarea de extrădare a fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova. Iar peste o lună, organul de urmărire penală a fost informat că Interpol a refuzat includerea fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale Organizației.

Citește și: Interpol a refuzat anunțarea în căutare internațională a lui Plahotniuc. Procuratura Generală va solicita explicații

Concomitent, PG anunțase atunci că Procuratura Anticorupție și PCCOCS au expediat colegilor americani două cereri de comisie rogatorie în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vlad Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar.

Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here