Genți din lemn și piele create manual. Sunt lucrările designerului Maria Balan, o tânără mămică din Chișinău, care de ceva timp creează broșe și genți deosebite. A studiat design interior la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. A ales acest domeniu datorită îndrumărilor tatălui ei, care este artist de meserie. Ideea de a crea broșe a apărut atunci când se afla în concediul de maternitate.

„Ideea a pornit de la o cărțulie, a băiețelului meu, pe care noi o răsfoiam în fiecare zi și era o libelulă acolo. Poate a pornit din motiv din dorința de a lucra, de a comunica cu oamenii, deoarece îmi era trist acasă”, spune femeia.

Broșele sunt create din biser, piele și paiete. Crearea unei broșe durează până la cinci ore.

„Mai întâi desenez pe stofă desenul, și după aceea încep fiecare mărgelușă în parte să o combin una lângă alta, pietrele, paietele. Utilizez și pictura pe piele. Aici am reprezentat o broscuță, ea este realizată în tehnica prelucrarea cu biser, pietre.

Gențile din lemn, înzestrate cu lanț de metal, sunt pictate cu ulei. Maria obișnuiește să ilustreze elemente florale și peisaje. Pentru a confecționa o geantă, procesul de creație poate dura și până la 10 zile. „Mai întâi se confecționează carcasul, care este făcut din lemn. După aceea merge procesul de vopsire, prelucrarea lemnului cu lac special ca să fie protejat de umiditate, și apoi începe procesul de creație, tapițarea cu piele, folosesc piele naturală. Pun furnitura, curelușa”, povestește ea.

Tânăra mămică creează atunci când are timp și inspirație. Accesoriile handmade sunt solicitate mai mult pentru cadouri. Broșele ajung să coste 500 de lei, iar gențile și până la 1000 de lei. „Nici nu pot să zic că lucrez foarte mult asupra acestui proces de a fi mai mult solicitate. Creez atunci la moment când am eu timp și vreau să creez”.

În prezent, Maria Balan este implicată în procesul de perfecționare a conceptului genților.

Autor: Anatol Fornea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here