Pe 29 septembrie este marcată Ziua Mondială a Inimii, sărbătoare instituită de către Federația Mondială a Inimii pentru a informa oamenii despre factorii de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare.

„Această zi a venit ca să spunem tuturor și mai ales tinerii să îi îndemnăm să ducă un mod de viață sănătos așa ca să poată preveni aceste boli”, spune Marina Angela, medic cardiolog la Institutul de Cardiologie.

Cauzele dezvoltării bolilor cardiovasculare sunt asociate cu factorii de risc, precum consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, abuzul de alcool, sedentarismul, obezitatea. „Putem reduce riscul de boli, a apariției și agravării bolilor cardiovasculare printr-o simplă schimbare. Printr-un control la medic, prin alimentație corectă, prin mișcare suficientă și prin evaluarea posibilelor riscuri”.

Pentru o consultație la cardiolog a venit Galina State. Femeia a avut recent o intervenție chirurgicală la inimă. La reabilitare a îndeplinit exerciții speciale pentru inimă, a respectat o dietă cu mai multe fructe și legume și alte recomandări. „Să nu fac eforturi, mai multe plimbări, dar fără eforturi. Și toate le-am respectat strict și acum da – mă simt mai bine într-adevăr”.

Deși nu toți trecătorii cunosc când este sărbătorită ziua inimii, aceștia spun că știu cum să o mențină sănătoasă:

„Să ducem un mod sănătos de viață, să ne alimentăm corect, să avem un regim normal, să practicăm sportul”.

„Să ne ocupăm cu sportul, viciile să le lăsăm la o parte și să facem regulat controlul la medic”.

„Obligatoriu să facem efort fizic, respirăm mai mult aer curat, mai multă mișcare, mai puțină muncă sedentară”.

Conform ultimelor date statistice, în Republica Moldova, cele mai multe decese au drept cauză bolile sistemului cardiovascular.

Reporter: Octavian GRAUR

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here