19 state UE cer autorităților ca scrutinul prezidențial să se desfășorare într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă

Autor: , in Actualitate / Politic / 30 septembrie, 2020, 18:48 Etichete: ,

19 state ale Uniunii Europene, printre care România, Franța, Germania și Italia solicită autorităților Republicii Moldova să desfășoare alegerile prezidențiale din această toamnă într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale. Partenerii externi au semnat o declarație comună, menționând că acest scrutin este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau chiar la baza relației dintre R. Moldova și statele semnatare. 

Declarația a fost semnată de către Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.

„Miza este foarte mare pentru cetățenii Republicii Moldova în ceea ce privește respectarea standardelor democratice și consolidarea statul de drept, în conformitate cu angajamentele țării în temeiul Acordului de asociere ca cadru al relațiilor sale cu UE.

Desfășurarea alegerilor într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale, este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau chiar la baza relației noastre. Acest lucru este, de asemenea, esențial pentru dezvoltarea în continuare a Republicii Moldova ca țară democratică și pentru consolidarea încrederii cetățenilor săi în instituțiile de stat”, se arată în declarație.

Cele 19 state semnatare solicită autorităților Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția și rapoartele finale ale OSCE / ODIHR, inter alia, pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor, precizând că toți cetățenii ar trebui să poată să-și exercite dreptul de vot în condiții de siguranță, în pofida pandemiei de coronavirus.

„Încurajăm toți actorii politici și instituțiile statului să contribuie la un proces electoral exemplar, pe care cetățenii Republicii Moldova îl merită, fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali și a funcționarilor publici. Este esențial ca tuturor candidaților să li se asigure condiții de concurență egale, care să se extindă la toate aspectele relevante, de la înregistrare, finanțare publică, la acces egal la mass-media cu prezentări corecte și imparțiale.

Statele semnatare ale prezentei declarații subliniază sprijinul lor atât pentru Republica Moldova, cât și pentru cetățenii săi în eforturile lor de a consolida instituțiile democratice, precum și pentru ca oamenii din Republica Moldova să își exprime voința în alegeri libere și corecte”, scrie în document.

În prima zi a lunii noiembrie, cetățenii Republicii Moldova își vor alege președintele. Joi, 1 octombrie, este ultima zi în care pretendenții la fotoliul de șef de stat își pot depune actele și semnăturile necesare pentru a fi înregistrați în cursă. De menționat că vineri, 2 octombrie, va demera campania electorală pentru scrutinul prezidențial.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X