Foto: jurnal.md

Vlad Plahotniuc se află în Turcia din 10 septembrie, dar Recep Tayyip Erdoğan nu a informat Republica Moldova din prima zi. Declaraţia aparține deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popşoi, care, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR Moldova, a mai afirmat că Igor Dodon „a luat apă în gură” şi nu mai dă vina pe turci aşa cum dădea vina pe americani că îl ascund pe Plahotniuc.

Deputatul PAS a precizat că informaţia despre aflarea lui Plahotniuc în Turcia nici măcar nu a parvenit de la autorităţile turce, ci a venit de nicăieri, iar reacţia lui Dodon faţă de partenerul său Erdogan ar fi trebuit să fie una foarte dură.

„E rușinos să nu te informeze că o persoană anchetată în Republica Moldova pentru fraude deosebit de mari se află pe teritoriul Turciei şi, la trei săptămâni, să fie nevoie ca Procuratura să întrebe autorităţile turce dacă e adevărat”, a spus deputatul PAS.

Potrivit lui Popşoi, discuţia care a avut loc zilele trcute între Dodon şi Erdogan a avut şi acest subiect pe agendă, deşi acest lucru nu a fost făcut public.

„Bănuiesc că Igor Dodon nu a aflat din presă despre plecarea lui Plahotniuc din SUA în Turcia şi această intervenţie a procuraturii la autorităţile turce e una formală, dar nu mai puţin ruşinoasă”,a precizat Mihai Popşoi.

Vezi și: Cum a reacționat Plahotniuc, aflând că PG a cerut extrădarea sa din Turcia. Avocatul ex-liderului PDM: „S-a mirat”

Deputatul PAS a mai spus că un semn de întrebare îl reprezintă negocierile pe care Dodon le poartă cu Plahotniuc.

„Toate acele tranzacţii şi favoruri făcute de Dodon când era ministrul Economiei, privatizările, Plahotniuc le ştie şi ştie mai multe despre Dodon decât i-ar plăcea acestuia. Aflarea lui Plahotniuc în Turcia reduce şansele de extrădare. Şansa era ca Plahotniuc să fie extrădat din SUA într-o ţară unde are cetăţenie – Republica Moldova, România sau Rusia. Acum, că a plecat la Erdogan, care e şi el prieten bun cu Plahotniuc, îmi vine greu să spun cine are o relaţie mai apropiată cu Erdogan: Dodona sau Plahotniuc”, a spus Mihai Popşoi.

Deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, a spus că Vlad Plahotniuc nu a ales întâmplător Turcia.

„El nu a mers într-o ţară din UE, nu a mers la el acasă, în Franţa, pe malul lacului Geneva, unde are casă. Într-o ţară democratică, probabilitatea extrădării lui în Republica Moldova ar fi fost mai mare”, a spus Vasile Năstase.

Potrivit deputatului Năstase, Plahotniuc are nişte atuuri în Turcia.

„Unul dintre aceste atuuri este că Plahotniuc a răpit şi dus în Turcia profesorii turci de la Orizont. Pavel Filip ar fi încercat să afle ce se întâmple, dar i s-a spus să stea la locul lui. Plahotniuc are protecţie în Turcia”, a spus Vasile Năstase.

Deputata liberal democrată Ludmila Guzun a menţionat că îşi doreşte ca Procuratura să îşi facă treaba, iar Plahotniuc să aibă parte de un proces corect al justiţiei, ca fiecare cetăţean al Republicii Moldova.

Procuratura Generală a cerut autorităților din Turcia extrădarea lui Vlad Plahotniuc. Solicitarea organului de urmărire penală survine după ce procurorii au recepționat marți, 29 septembrie, o notificare oficială, potrivit căreia fostul lider PDM a intrat pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla și în prezent.

De menționat că recent, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a anunțat că Vlad Plahotniuc a părăsit teritoriul Statelor Unite ale Americii și, actualmente, se află în Turcia. Totuși, avocatul fostului lider democrat ne-a comunicat că „afirmațiile făcute de Usatîi nu corespund realității”.

Citește și: Usatîi: „Plahotniuc se află în Turcia. Desfășoară întâlniri cu politicieni, inclusiv din echipa lui Dodon”. Reacția avocatului fostului lider PDM

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here