Pro Moldova vrea ca tratamentul la domiciliu al persoanelor diagnosticate cu COVID-19 să fie compensat de stat

Autor: , in Politic / Social / 30 septembrie, 2020, 11:46

Partidul Pro Moldova va înregistra la Parlament o inițiativă legislativă prin care se propune rectificarea Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, astfel încât tratamentul împotriva noului tip de coronavirus, efectuat la domiciliu, să fie compensat de stat. Reprezentanții formațiunii susțin că, din calculele efectuate de ei, cei care se tratează la domiciliu suportă cheltuieli în valoare de 5-6 mii de lei, iar pentru mulți din ei aceste cheltuieli sunt prea mari. De partea cealaltă, reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că cei care se tratează la domiciliu scot din buzunare până la 300 de lei.

Liderul Partidului Pro Moldova, Andrian Candu, a apreciat, în cadrul unei conferințe de presă că, în Republica Moldova situația pandemică este „tot mai gravă pe zi ce trece, existând riscul ca în perioada rece a anului numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 să crească, pe seama combinației cu gripa sezonieră”.

Făcând referire la statistica persoanelor infectate cu COVID-19 care se tratează la domiciliu, sub supravegherea medicilor, Candu a declarat că tratamentul este costisitor pentru mulți din ei, astfel cei din Pro Moldova doresc ca aceste costuri să fie compensate de stat.

„Avem peste 52 de mii de cazuri de infectări. Cei care sunt în stare gravă sau medie sunt tratați în spitale, însă majoritatea celor infectați se tratează la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. Toată această pandemie, dar și guvernarea proastă, au dus la ceea că situația social-economică este proastă, oamenii au rămas fără locuri de muncă. Iată de ce tratamentul la domiciliu, care este costisitor, este o povară pentru cetățeni.

Din estimările noastre, costurile pentru tratare sunt de 5-6 mii de lei, în dependență de etapa la care este detectat virusul și tratamentul prescris. Luând în considerare că acest COVID este o povară, echipa Pro Moldova va înregistra la Parlament o inițiativă legislativă prin care se propune rectificarea Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală astfel încât tratamentul legat de COVID, dar și în cazul altor pandemii, să fie compensat de stat”, a declarat Candu.

Cât privește sursele financiare necesare, liderul Pro Moldova susține că bani ar fi, întrucât în anul 2020 mai puține persoane s-au adresat la medic cu alte afecțiuni.

„Mulți au evitat să meargă la medic în această perioadă, astfel multe servicii și medicamente care sunt compensate nu au fost folosite, respectiv în bugetul fondului de asigurări obligatorie de asistență medicală sunt bani care nu au fost cheltuiți. Pentru luna august, conform raportului de executare a fondurilor, fondul de bază este neexecutat la aproape 3 miliarde de lei”, a mai spus Andrian Candu.

Anterior, șefa Direcţiei Asistenţă Medicală Primară, Urgentă şi Comunitară din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatianei Zatîc, declara că persoanele care se tratează la domiciliu ar cheltui 200-300 de lei, iar aceste costuri se încadrează conform medicamentelor care sunt recomandate de către medicii de familie.

De menționat că, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 52.029 cazuri. În total, 38.579 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 1.310 au pierdut lupta cu boala.

Conform datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, aproape 10.000 de persoane infectate cu COVID-19 se tratează la domiciliu, sub supravegherea medicilor. În același timp, în instituțiile spitalicești sunt internate în stare gravă 568 de persoane, iar în stare medie un număr de 1.576 de persoane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X