Cei mai bine instruiți ofițeri de urmărire penală, procurori și judecători, implicați în investigarea „furtului miliardului”. Stoianoglo a sesizat CSM și Ministerul Justiției

Autor: , in Actualitate / Justiție / 30 septembrie, 2020, 10:11 Etichete: ,

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Ministerul Justiției privind instituirea completelor de judecători specializați în examinarea dosarelor vizând „furtul miliardului” și a celor conexe. Potrivit unui comunicat emis de PG, în soluționarea dosarelor privind jaful bancar urmează a fi implicați cei mai bine instruiți ofițeri de urmărire penală, procurori și judecători.

Inițiativa prevede crearea completelor la nivelul Judecătoriei municipiului Chişinău, sediile Ciocana și Buiucani, şi Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău, cu desemnarea judecătorilor specializați în soluționarea acestor categorii de dosare.

Potrivit procurorului general, implementarea respectivului proiect este pentru a accelera procedurile de examinare judecătorească a acestor categorii de dosare care trenează pe rolul instanțelor de mai bine de 5 ani.

„Societatea deja de mult timp așteaptă rezultate pe acest caz. S-a întârziat nepermis de mult în aflarea adevărului și trebuie să intervenim ca lucrurile să se miște, iar cei vinovați sa-și primească pedepsele”, a mai menționat Alexandr Stoianoglo.

Organul de urmărire penală precizează că Procuratura Anticoruție și PCCOCS au în gestiune, inclusiv în faze avansate de finalizare, mai multe cauze penale de corupție și conexe fenomenului, care sunt parte integrantă a dosarului penal.

„Odată transmise în judecată, este imperativ ca ele să fie examinate competent și într-un ritm accelerat de către complete de judecători specializați. Acest dosar complex este de o rezonanță social sporită, cu impact major asupra bugetului țării și în care figuranții sunt actuali sau foști înalți demnitari de stat. Republica Moldova nu își poate permite experiențe și instruiri în legătură cu aceste dosare, motiv pentru care, în soluționarea lor urmează a fi implicați cei mai bine instruiți ofițeri de urmărire penală, procurori și judecători.

O altă latură sensibilă a acestor dosare ține de felul în care va avea loc gestionarea examinării judiciare a acestor dosare, or, asigurarea continuității judecării va constitui criterii atât de eficiență, cât și de rezultat”, susține PG.

Amintim că la începutul lunii septembrie, Alexandr Stoianoglo a anunțat că instituția pe care o conduce a încheiat măsurile de investigații în dosarul B.C. „VICTORIABANK” S.A, figurantă în dosarul vizând frauda bancară. Totodată, procurorul general a dat asigurări că rezultatele urmăririi penale în curând vor fi trimise în judecată.

Vezi și: Procurorul general, despre dosarul „furtului miliardului”: S-a pornit carul din loc

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X