Zonă rezidenţială pe terenul din apropierea Circului din Chişinău. Consilierii PAS și Mișcării Forţa Nouă se vor adresa instanței de judecată

Autor: , in Social / 30 septembrie, 2020, 14:52

Pe terenul din apropierea Circului din Chişinău, unde era planificată construcţia unui stadion olimpic, ar putea apărea complexe rezidențiale. Se întâmplă după ce la mijlocul lunii august curent Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de reamenajare a zonei, realizat de către un agent economic privat. Consilierii municipali ai PAS și Forţa Nouă susțin că proiectul conține mai multe abateri de la legislație și îl vor contesta în instanța de judecată. Totodată, aceștia solicită demisia arhitectului – șef al orașului Chișinău, Svetlana Dogotaru.

Consilierul Mişcării Forţa Nouă, Sergiu Tofilat, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că prin aprobarea Planului Urbanistic Zonal din apropierea Circului, adoptată de CMC la 13 august curent, a fost modificată harta care era prevăzută în Planul, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației.

„Pe 13 august CMC a aprobat decizia privind aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal în zona Circului, unde era planificată construcția unui stadion olimpic. Noi și fracțiunea PAS din CMC considerăm că această decizie este ilegală. Există legislația care stabilește regulile de construire în municipiul Chișinău. Toată harta este împărțită în planșe și sunt stabilite reguli ce și cum se poate de construit pe fiecare teren. Prin decizia CMC din august s-a modificat harta care era prevăzută în Planul Urbanistic Zonal, iar asta contravine legii. Mai mult, la moment sunt peste 25 de PUZ-uri în proces de elaborare la Direcția Arhitectură, cu acceptul primarului general. Deci, în oraș se așteaptă modificări destul de neplăcute pentru locuitori. Noi vom ataca în instanța de judecată decizia CMC din 13 august, pentru că ea este în defavoarea Chișinăului și nu asigură o dezvoltare armonioasă a orașului”, a declarat Sergiu Tofilat.

La rândul său, consiliera PAS, Zinaida Popa, a explicat că terenul acestui PUZ a transmis în folosință Uniunii Conducătorilor Auto, iar ulterior acesta a fost vândut unui agent economic, care indică cifra de afaceri zero și pierderi în valoare de 200 de mii de lei pentru ultimii 3 ani.

„Întrebarea este cum această companie a reușit să își onoreze cheltuielile aferente acestui PUZ. Mai mult, această companie deține peste 1 hectar de teren din suprafața totală a terenului pentru acest PUZ, unde sunt deja construite blocuri de locuit. Terenul a fost dat pentru folosință provizorie pentru parcare auto Uniunii Conducătorilor Auto, ca mai apoi să fie vândut acestui SRL”, a declarat Zinaida Popa.

În context, președintele fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru, a anunțat că decizia CMC va fi atacată în instanța de judecată. De asemenea, se cere demisia arhitectului – șef al orașului Chișinău, Svetlana Dogotaru, iar primarul Ion Ceban și viceprimarul responsabil de urbanism și mobilitate urbană, Victor Chironda, au fost somați să ia măsuri.

„Va fi depusă o cerere de chemare în judecată pentru anularea Planului Urbanistic Zonal. Vom insista ca următoarele Planuri Urbanistice Zonale să se facă în concordanță cu Planul Urbanistic General și obligatoriu să se facă studiu de impact asupra zonei, asupra transportului public și privat. Totodată, solicităm demisia doamnei Svetlana Dogotaru pentru încălcarea repetată a legislației în procesul de elaborare a documentației de urbanism, pregătirea cu încălcări a proiectelor de decizie, încălcarea procedurii de expunere la licitație a terenurilor municipale. Îi somăm pe primarul Ion Ceban și viceprimarul Victor Chironda să întreprindă măsuri în privința doamnei Dogotaru”, a spus Vasile Grădinaru.

Consilierul municipal a explica și schema de aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale prin abateri.

„Documentația de urbanism se elaborează în interesul dezvoltatorilor imobiliari, iar noi, societatea, trebuie să ne subordonăm acestui interes. Când un dezvoltator posedă un teren pe care nu poate construi blocuri locative sau permite un număr limitat de nivele, dar acesta intenționează să construiască 10 nivele și mai mult, acesta nu se conformează documentației de urbanism, ci vine și modifică documentația după propriului său plac, cu ajutorul Direcției de Arhitectură, a consilierilor municipali de rea credință, iar în rezultat se eliberează PUZ, firma de construcții se alege cu blocuri cu un număr de nivele pe care și le-a dorit și unde și-a dorit, unii funcționari se plimbă prin oraș cu gelik-uri și cu zeci și sute de mii de euro prin buzunare, iar locuitorii municipiului Chișinău se confruntă cu construcții în parc, cu balcoane deasupra terenurilor lor, cu ambuteiaje, cu lipsa acută a terenurilor de joacă și parcări. Iată așa a apărut în municipiul Chișinău Laboratorul planurilor urbanistice la comandă”, a mai spus Vasile Grădinaru.

Amintim că Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat cu votul majorităţii din CMC. Pe teren ar urma să fie construit un bloc locativ de la 13 până la 16 nivele, iar în apropiere o grădiniţă cu 160 locuri, o şcoală pentru 450 de elevi, o zonă social-culturală horeca, un patinuar, un skate-park şi o parcare subterană cu 600 de locuri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X