Vor mai multă transparență. Un grup de magistrați ai Judecătoriei Chișinău regretă „atitudinea neserioasă a unor membri CSM” (DOC)

Autor: , in Actualitate / Justiție / 2 octombrie, 2020, 20:11

Mai mulți judecători din cadrul sediului Centru al Judecătoriei Chișinău au semnat o declarație cu privire la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și revocarea voturilor acordate.

Judecătorii pledează pentru modul public de adoptare a hotărârilor și asigurarea transparenței în procesul de votare.

Semnatarii regretă „atitudinea neserioasă a unor membri CSM față de puterea judecătorească, față de ședințele CSM și față de legalitatea actului adoptat de CSM, ca organ colegial, fapt ce se răsfrânge negativ asupra imaginii sistemului, a independenței puterii judecătorești, precum și asupra încrederii judecătorilor în bunele intenții ale membrilor organului de autoadministrare”.

Potrivit judecătorilor, revocarea votului acordat de către membrul CSM este un act de descurajare a judecătorilor de a participa la concursurile organizate de CSM și afectează grav credibilitatea hotărârilor adoptate de CSM, or judecătorii își asumă responsabilitatea hotărârilor adoptate și pronunțate public fără drept de revocare.

Declarația a fost înregistrată la CSM.

Adresarea vine după ce în spațiul public au apărut notițe din timpul deliberărilor de la ședința CSM din 22 septembrie, zi în care s-a desfășurat concursul privind suplinirea mai multor funcții de judecători la Curtea Supremă de Justiție. Ulterior, o judecătoare a fost aleasă din greșeală în funcția de judecătoare la CSJ pentru că un membru CSM a votat de mai multe ori.

Citește și: (DOC) Cinci membri ai CSM, în dezacord cu deliberările în timpul ședințelor: „La această practică defectuoasă trebuie să se renunțe”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X