(DOC) CSJ a pus punct: Decizia finală privind circulara emisă de CEC care interzice partidelor politice să-și finanțeze candidații la prezidențiale

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / Prezidențiale 2020 / 4 octombrie, 2020, 10:05 Etichete: , , ,

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul depus de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) privind circulara emisă de Comisia Electorale Centrale în privința modalității de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Totuși, magistrații CSJ, în hotărârea emisă, au precizat că circulara nu întrunește condițiile unui act administrativ individual sau normativ și  prin urmare nu poate avea un caracter obigatoriu.

La 15 septembrie, formațiunile politice au primit din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC) o ciurculară prin care au fost informați că partidele nu sunt concurenți în alegerile prezidențiale, astfel încât acestea nu pot finanța campaniile electorale ale candidaților desemnați pentru scrutin. Mai multe formațiuni au acuzat precum CEC încearcă să implementeze modalități de fraudare a alegerilor prezidențiale din această toamnă, fapt pentru care PLDM și PL au contestat circulara în instanța de judecată.

Vezi și: PLDM s-a adresat Curții de Apel cerând anularea circularei emise de CEC care interzice partidelor politice să-și finanțeze candidații la prezidențiale.

La 21 septembrie, Curtea de Apel a respins însă contestația PLDM, iar partidul a mers la CSJ. Ulterior, la data de 25 septembrie, magistrații CSJ au admis recursurile depuse de către PLDM și Mișcarea Politică Unirea privind circulara CEC care interzice partidelor politice să-și finanțeze candidații la prezidențiale și au trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău.

Citește și: CEC, acuzată că îl favorizează pe Dodon în alegerile prezidențiale. Partidele aufost scoase din categoria concurenților electorali

Astfel, CSJ a anulat încheierea din 21 septembrie a Curții de Apel Chișinău și au restituit spre examinare la Curtea de Apel Chișinău cauza de contencios administrativ intentată la contestațiile depuse de către PPLDM și Mișcarea Politică Unirea împotriva CEC cu privire la anularea circularei Comisiei despre modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Însă, pe 29 septembrie, Curtea de Apel Chișinău și-a menținut hotărârea anterioară prin care a respins ca inadmisibilă contestația PLDM.

Citește și: Reacția lui Deliu, după ce Curtea de Apel a respins repetat contestația PLDM privind circulara emisă de CEC

Într-un final, CSJ a respins recursul celor două partide, însă magistrații au constatat că circulara emisă nu întrunește condițiile unui act administrativ individual sau normativ și prin urmare nu poate avea un caracter obigatoriu.

„Circulara contestată nu întrunește condițiile unui act administrativ individual sau normativ, o operațiune administrativă sau activitate administrativă, prin urmare nu poate constitui obiectul controlului de legalitate în conformitate cu Codul administrativ.

Mai mult, reieșind din prevederile pct. 31 al Regulamentuluicu privire la activitatea Comisiei Electorale Centrale aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 137 din 14 februarie 2006 (cu modificările ulterioare), se reține că, Vicepreşedintele Comisiei nu este împuternicit cu dreptul de a emite acte administrative cu carcter normativ.

Prin urmare, analizând conținutul Circularei nr. 2796 din 15 septembrie 2020, Colegiul reține că actul respectiv este semnat de către Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban, fapt ce denotă că documentul respectiv nu poate fi calificat ca fiind un act administrativ în sensul art. 12 din Codul administrativ, deoarece nu este emis în corespundere cu legea administrativă, nu întruneștecaracteristicele unui act administrativ or, organul care emite/adoptă acte administrative este Comisia Electorală Centrală, se prevede în hotărârea CSJ.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X