Explozia din Beirut a intrat în topul celor mai mari deflagrații provocate accidental de om

Autor: , in Externe / 5 octombrie, 2020, 19:04 Etichete: , ,

Explozia uriașă care a devastat zone extinse din Beirut în luna august a fost una dintre cele mai puternice deflagrații non-nucleare din istorie, susțin experții citați de BBC.

O echipă de cercetători de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie estimează încărcătura ca fiind echivalentul a 500 de tone de trotil, cu o limită maximă de 1,1 kilotone de trotil. Astfel, explozia din Beirut a avut a 20-a parte a forței declanșate de explozie bombei nucleare de la Hiroshima în 1945. Noua analiză a fost publicată în jurnalul științific Shock Waves.

Cercetătorii speră că aceste informații îi vor ajuta pe organizatorii serviciilor de urgență să se pregătească mai bine pentru dezastrele viitoare.

Explozia din Beirut s-a produs pe 4 august, după ce 2.750 de tone de nitrat de amoniu au fost declanșate accidental în urma unui incendiu. În urma deflagrației, peste 190 de oameni au murit și alți 6.000 au fost răniți.

Oamenii de știință de la Universitatea Sheffield au ajuns la acesta estimări studiind clipurile video postate pe rețelele de socializare. Estimarea făcută imediat după explozie a rezultat o putere de 1-1,5 tone de trotil, însă a fost efectuată pe baza unui număr limitat de clipuri video. Ulterior, după studierea mai multe filmări, echipa de la Sheffield a revizuit estimarea.

Deflagrația a eliberat în doar câteva milisecunde echivalentul a 1 gigawatt de energie – suficientă putere să alimenteze 100 de locuințe timp de un an, susțin oamenii de știință.

Citește și: Explozia din Beirut: Peste 200.000 de oameni au rămas fără case, iar țara mai are grâu doar pentru o lună, după ce principalul siloz a fost distrus.

Bomba nucleară lansată în Hiroshima a eliberat echivalentul a 13-15 kilotone de trotil. Spre comparație, una dintre cele mai mari bombe non-nucleare deținute de armata SUA, GBU-43/B MOAB, are o încărcătură de aproximativ 11 tone.

„Explozia din Beirut este interesantă pentru că se poziționează într-o zonă izolată, situată între cele mai puternice arme convenționale și armele nucleare”, a declarat cercetătorul britanic Sam Rigby.

Citește și: Explozia din Beirut, provocată de nitrat de amoniu, adus de nava unui rus sub pavilionul R. Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X