Important! Cum procedăm dacă ne este încălcat dreptul la vot sau la libera circulație în Zona de Securitate

Autor: , in Actualitate / Prezidențiale 2020 / Social / 7 octombrie, 2020, 14:28 Etichete: , , , ,

Biroul de Reintegrare atrage atenția asupra posibilelor incidente în Zona de Securitate în ziua alegerilor prezidențiale și aduce la cunoștința alegătorilor și a autorităților publice locale mecanismul de documentare a eventualelor încălcări a dreptului la libera circulație.  

Potrivit Biroului, 247.609 de cetățeni domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități din Zona de Securitate își vor putea exercita dreptul la vot.

Astfel, în cazul unui incident sau provocare implicând reprezentanți ai structurilor nerecunoscute din regiunea transnistreană, persoanele pot apela la numărul unic 112.

Incidentul urmează a fi constatat de către reprezentantul subdiviziunii teritoriale/ locale de asigurare a ordinii publice din localitate (polițistul de sector), care va verifica situația la fața locului.

În cazul în care problema nu a fost soluționată la fața locului, urmează a fi informat Contingentul Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova la numărul de telefon 079771466, care este disponibil 24 de ore din 24. Ofițerul de serviciu va fixa încălcarea și va cere ieșirea observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare la fața locului, pentru a o documenta.

Amintim că Biroului Politici de Reintegrare (inclusiv delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control), precum și altor autorități naționale, le-au fost stabilite responsabilități suplimentare ce țin de asigurarea desfășurării în bune condiții a alegerilor Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, în corespundere cu Hotărârea CEC nr.4124 din 25 august curent.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a solicitat asigurarea liberei circulații a cetățenilor din regiunea transnistreană și din Zona de Securitate, făcând apel către copreședinții Comisiei, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE pentru a contribui la evitarea restricțiilor și incidentelor, în special pentru alegerile din 1 noiembrie curent.

Menționăm că un ofițer de poliție, angajat al Inspectoratului de poliție Florești, a fost răpit miercuri dimineața, 7 octombrie, de către forțele de securitate de la Tiraspol.

Procuratura Generală a confirmat incidentul și a anunțat că pe caz a fost deschis un dosar penal.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X