Șoferi de pe rutele de microbuz interurbane au protestat în fața Guvernului. Care le sunt nemulțumirile

Autor: , in Economic / Social / 7 octombrie, 2020, 18:31 Etichete: , ,

Peste o sută de șoferi de pe rutele de microbuz interurbane au protestat miercuri în fața Guvernului, nemulțumiți de activitatea Gărilor Auto. Aceștia au denunțat contractul de parteneriat public-privat cu compania „Gările Auto”, susținând că statul ar proteja activitățile „ilegale” ale noii conduceri.

La protest au venit reprezentanți ai transportatorilor din 28 de raioane. Aceștia au acuzat statul că protejează „proiectul de delapidare a gărilor auto, de instituire a monopolului și de transformare a gărilor într-un subiect de stoarcere a banilor de la transportatori”.

„Mai multe adresări ale Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) către Guvern, Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenția Proprietății Publice au fost ignorate. Contractul de parteneriat public-privat (PPP) al Gărilor Auto a avut doar scopul de a fura imobilele care constituie gări și stații auto și care sunt amplasate în municipiul Chișinău, municipiul Bălți și alte aproape 30 de centre raionale precum și a crea o structură monopolistă care va încasa prin șantaj mijloace financiare de la transportatori”, se arată într-o declarație a APOTA.

Inițial, guvernarea a solicitat rezilierea contractului de PPP și întoarcerea gărilor în proprietatea statului, spun reprezentanții APOTA, însă totul s-ar fi schimbat după ce a fost schimbată conducerea companiei „Gările Auto Moderne”, iar noii conducători ar încerca deposedarea statului de complexul de imobile care se numește „Gara Centrală”, amplasat pe o suprafață de aproximativ 2 hectare în centrul Chișinăului, se arată în mesajul Asociației.

Potrivit președintelui APOTA, Oleg Alexa, transportatorii se plâng și de faptul că, potrivit unui regulament, le este interzis să ia pasageri din alte locuri decât din gări. Totuşi, când merg prin sate sau pe traseu, şoferii iau pasageri, iar atunci când ajung în gară li se cere să cumpere bilete pentru acești pasageri.

Vom reveni mai târziu cu o reacție din partea autorităților.

Citește și: Gările și stațiile auto, concesionate anul trecut, au datorii de 9 milioane de lei.

Amintim că potrivit unui raport de audit al conformității realizării parteneriatului public-privat pentru modernizarea și eficientizarea activității filialelor Î.S. „Gările și stațiile auto”, examinat de Comisia parlamentară de control al finanțelor publice în luna iunie a anului curent, a relevat faptul că realizarea parteneriatului s-a desfășurat cu nerespectarea întocmai a principiilor aplicate în domeniul parteneriatului public-privat conform legii.

Potrivit concluziilor raportului, în cadrul Gărilor și stațiilor auto s-a declanșat criza financiară, iar acest lucru ar putea genera insolvabilitatea întreprinderii în perioadele de gestiune viitoare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X