Sursă foto: Cotidianul.md

Fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, îndeamnă cetățenii să nu meargă la urnele de vot în cadrul alegerilor pentru următorul șef de stat. În opinia liderului PCRM, formațiune ce nu va avea candidat în acest scrutin, alegerile prezidențiale din 1 noiembrie sunt „anticonstituționale”. 

Apelul lui Voronin ca moldovenii să boicoteze viitoarele alegeri vine în conextul în care liderul PCRM a reiterat nemulțimirea de faptul că președintele este ales de popor și nu de Parlament.

„La 4 martie, 2016, patru judecători ai Curții Constituționale au săvârșit un act de violență asupra Legii Fundamentale. Ei au decis să se revină la alegerea directă de către întregul popor a președintelui țării. Ei au anulat ca neconstituțională hotărârea din anul 2000 a Parlamentului privind trecerea la forma parlamentară de conducere și de alegere a șefului statului de către Parlament”, se menționează în adresarea lui Vladimir Voronin.

Fostul președinte mai susține că „boicotarea alegerilor, refuzul masiv de a vota o gașcă de hoți și escroci, care în mod conștient și-au înaintat candidaturile și visează la un fotoliu cald chiar și ziua în amiaza mare, va permite ca, în sfârșit, să fie stopat acest dezmăț juridic, să fie atrasă atenția clasei politice, a întregii societăți moldovenești, precum și a opiniei publice internaționale la principala problemă a Moldovei – puterea anticonstituțională”.

O altă variantă, în opinia liderului comuniștilor, este ca Înaltea Curte să anuleze decizia de acum 4 ani, menționând că „faptul alegerii președintelui țării nu l-a făcut pe nici un om din Moldova mai fericit și mai bogat, cu mai multă încredere în ziua sa de mâine. În afară de Dodon. În acești patru ani, el s-a îmbogățit, s-a pricopsit cu diferite averi în Moldova și în străinătate”.

Totodată, Voronin susține că cei opt candidați care râvnesc pentru funcția de președinte sunt „complici ai crimei săvârșite împotriva Legii Fundamentale, iar asta înseamnă – împotriva statului”.

„Acest rău trebuie oprit. Iar asta se poate face doar într-un singur mod: a nu merge la secțiile de votare, iar în cazul în care ești impus să mergi, să pui cruce pe toți candidații din buletinul de vot”, conchide fostul președinte, Vladimir Voronin.

CEC a înregistrat în cursa electorală opt concurenţi electorali: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here