(VIDEO) Artiștii Filarmonicii Naționale se pregătesc de concertul jubiliar. Unde și când va avea loc spectacolul, după ce instituția a ars

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / Social / 8 octombrie, 2020, 17:25

Artiștii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, distrusă în urma unui incendiu, se pregătesc de concertul jubiliar, dedicat celor 80 de ani de la fondarea instituției de cultură. Spectacolul nu va mai avea loc pe scena clădirii făcute scrum, ci pe cea a Palatului Republicii, unde artiștii și-au mutat instrumentele, dar și speranțele, că autoritățile îi vor ajuta să revină cât mai curând în casa lor, dar și să cumpere noi instrumente.

„În urma incendiului devastator de la Filarmonica Națională, repetițiile și pregătirile au loc la Palatul Republicii. Artiști spun că ar avea nevoie de un sprijin din partea autorităților, căci majoritatea instrumentelor pe care le folosesc sunt uzate”, a spus reporterul COTIDIANUL TV, Anatol Fornea.

Artiștii fac repetiții cu instrumentele pe care au reușit să le scoată din calea flăcărilor care au cuprins instituția de cultură.

„Uitați-vă, sunt legate, plombate.”, a spus artistul Orchestrei Simfonice, Spiridon Savca.

„Ele trebuie cumpărate și transmise. Colegii noștri din România ne-au promis să ne ofere câteva instrumente”, a afirmat artistul Orchestrei Simfonice, Ghenadie Cojocari.

Nu doar instrumentele le dau bătăi mari de cap artiștilor, dar și noua sală în care au loc pregătirile pentru concert. Încăperea este destinată pentru petrecerea ospețelor, ci nu pentru cea a repetițiilor. O spun într-un glas artiștii, care se plâng pe acustica slabă din interior.

„Îi binișor, îi cald, este bine, numai că rezonanța este mare, acustica nu este prea bună”, a precizat artistul Orchestrei Simfonice, Spiridon Savca.

„Încercăm să ne acomodăm, dar nu este tocmai ușor din cauza parametrilor acustici, deci trebuie să aducem anumite modificări fără ca să stricăm pereți. Trebuie să capitonăm, să punem ceva covoare pe pereți”, a declarat directorul artistic al Orchestrei Simfonice, Mihail Agafița.

În ziua în care a izbucnit incendiul de la instituția de cultură, cei 60 de artiști ai Orhestrei Simfonice erau în interior și făceau repetiții pentru spectacolul jubiliar.

„Lumea s-a adunat, chiar dacă a fost un mare șoc, cred că și mai este, dar șocul nu înseamnă panică, nu înseamnă că trebuie să lăsăm mâinile în jos să nu facem nimic. Pentru noi a însemnat că trebuie să ne unim și mai mult forțele, trebuie să muncim și mai mult, și cumva să ieșim din această situație cu ajutorul societății și al autorităților”, a mai spus directorul artistic al Orchestrei Simfonice.

Acum, artiștii mărturisesc că așteaptă mai mult ca niciodată spectatori în număr mare la concert, pentru a-i încărca cu emoții pozitive și puteri, pentru a trece mai ușor și mai rapid peste această etapă tristă din viața lor. Spectacolul dedicat celor 80 de la fondarea Filarmonicii Naționale va avea loc în data de 10 octombrie pe scena Palatului Republicii, începând cu ora 18:00.

„Pregătim un program vocal simfonic și așteptăm cu mare drag pe toată lumea”, a precizat Agafița.

Acum două săptămâni, edificiul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost mistuit de flăcări, deși aproape 60 de pompieri au luptat mai bine de zece ore cu focul și au încercat să salveze instituția. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență iau în calcul trei versiuni în acest caz. Este vorba de producerea unui scurtcircuit, defecțiunea echipamentului electric, dar și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X