Cancerul provoacă cele mai multe decese în rândul moldovenilor, după problemele cardiace. În 2019, în țara noastră au fost înregistrate peste 50 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu cancer și 18 mii de decese provocate de acest tip de maladii, arată datele prezentate în cadrul celui de-al V-lea Congres Naţional de Oncologie. 

Directoarea Institutului Internațional de Cercetare în domeniul prevenției cancerului din Lyon, Elisabete Weiderpass, a subliniat că prevenirea şi depistarea timpurie sunt cele mai eficiente metode în lupta împotriva cancerului şi că cercetările în acest domeniu trebuie să fie fortificate în Republica Moldova.

Weiderpass a menționat că datele statistice indică că pe plan global, în fiecare an, sunt peste 18 milioane de persoane diagnosticate cu cancer, majoritatea dintre acestea se sfârșesc cu decese.

Peste 50 de mii de cazuri de cancer au fost diagnosticate anul trecut, cele mai des întâlnite tipuri sunt cancerul mamar și colorectal. Totodată, în 2019 au fost înregistrate 18 mii de decese provocate de cancer, mai cu seamă a cancerului mamar și al celui de colon.

„Obiectivele care urmează să fie atinse până în 2025: în primul rând, să fie redusă incidenţa cazurilor de cancer de diverse tipuri. Cancerul este cauzat de stilul de viaţă: consumul de alcool, nutriţia suboptimală şi inactivitatea fizică. Al doilea obiectiv este de a spori depistarea timpurie a cancerului”, a spus Elisabete Weiderpass.

Ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că, în ceea ce ţine de controlul cancerului, eforturile trebuie consolidate pentru a reduce incidenţa îmbolnăvirilor, de a preveni această maladie și pentru a ridica nivelul de satisfacţie a pacienţilor în contextul actului medical asigurat de specialişti. „Să ne consolidăm pentru a dezvolta aspectele de reabilitare şi să să nu uităm de îngrijiri paliative”, a mai spus ministra.

Potrivit MSMPS, pentru reducerea poverii  maladiilor oncologice în Republica Moldova, în anul 2016 a fost aprobat Programul naţional de control al cancerului pentru anii 2016-2025, care are drept obiective strategice reducerea cu 10% până în anul 2025 a incidenţei tipurilor de cancer, prin controlul factorilor de risc comportamentali şi prin vaccinare, sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului  până în anul 2025, asigurarea accesului a cel puţin 80% dintre pacienţii cu cancer la servicii calitative de diagnostic, tratament şi îngrijire continuă până în anul 2025, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare şi asigurarea accesului pacienţilor cu cancer la aceste servicii.