Cazul răpirii polițistului: PAS va susține moțiunea simplă împotriva Ministrului de Interne și cheamă fracțiunile parlamentare să se întrunesască în ședință

Autor: , in Politic / 8 octombrie, 2020, 11:16 Etichete: , ,

Deputatul PAS, Mihai Popșoi, susține că fracțiunea din care face parte va susține moțiunea simplă împotriva Ministrului de Interne, Pavel Voicu, în contextul răpirii unui polițist din Florești de către autoritățile separatiste din stânga Nistrului.

În acest sens, parlamentarul a făcut un apel către alte formațiuni din Parlament pentru a se întruni în ședință plenară.

„PAS cheamă partidele parlamentare să revină în Parlament pentru a lua măsuri urgente având în vedre răpirea polițistului Andrei Amarfi de către forțele de securitate de la Tiraspol. Cetățenii trebuie să cunoască ce întreprinde Președinția și Guvernul pentru a-l elibera? Cum a admis guvernarea de la Chișinău ca un cetătean al Republicii Moldova să fie răpit de mascați și să fie dus într-o direcție necunoscută? Oamenii trebuie să se simtă în siguranță. Sprijinim demersul colegilor noștri din PDA cu privire la acordarea votului de neîncredere Ministrului de Interne Pavel Voicu”, a precizat Popșoi.

Vezi și: Platforma DA inițiază o moțiune de simplă împotriva Ministrului de Interne

MAI a informat astăzi, 8 octombrie, că noaptea trecută, reprezentanții structurilor de forță neconstituționale din regiunea transnistreană au pătruns ilegal în casa angajatului IP Florești, din orașul Camenca, sub pretextul unor percheziții. Totodată, pe parcursul zilei de 7 octombrie a mai fost înregistrat un caz similar cu un locuitor din Camenca, care la fel a fost sechestrat, fiind bănuit de forțele de la Tiraspol de acțiuni pretins ilegale.

Citește și: Moțpan: După răpire, au urmat percheziții ilegale la domiciliul polițistului din Florești. Nu doar el a fost reținut. Ar fi acuzați de spionaj

Amintim că ieri, 7 octombrie, în jurul orei 09:30, conducerea Inspectoratului de poliție din Florești a fost sesizată de soția unui polițist domiciliat în orașul Camenca, care a comunicat despre faptul că soțul său a fost răpit de persoane necunoscute.

Vezi și: Promo-LEX a reacționat în cazul polițistului răpit de la Florești

Biroul Politici de Reintegrare s-a autosesizat în cazul răpirii ofițerului din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești de către structurile de forță nerecunoscute din stânga Nistrului și anunță că viceprim-ministra Cristina Lesnic a făcut deja demersuri către partea transnistreană pentru a cere explicații pe acest caz.

Potrivit unui comunicat, reprezentanții Biroului și Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control conlucrează cu organele de drept și alte autorități pentru a elucida toate circumstanțele cazului și a interveni pe canalele aflate la dispoziție pentru eliberarea sa.

De menționat că Ministerul Afacerilor Interne s-a autosesizat în cazul polițistului de la Florești, Andrei Amarfi, care a fost răpit în dimineața zilei de miercuri, 7 octombrie 2020, și a mobilizat forțele disponibile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și întreprinde toate măsurile de identificare a locului aflării și eliberarea angajatului Poliției.

De citit și: Platforma DA cere demisia conducerii MAI și a SIS, după răpirea polițistului de la Florești.

În același timp, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că i-a identificat pe angajații forțelor de securitate de la Tiraspol care au participat la răpirea ofițerului de poliție.

Suplimentar, pe marginea acestui caz Procuratura din Florești a inițiat un dosar penal în baza art. 164, al. 2 „Răpirea unei persoane” și art. 351, al. 2 „Uzurparea de calității oficiale” din Codul Penal al Republicii Moldova.

Misiunea OSCE în Republica Moldova urmărește îndeaproape situația legată de incidentul care a avut loc în Zona de Securitate și declară că este în contact cu ambele părți, dar și cu Comisia Unificată de Control pentru a clarifica toate circumstanțele.

Totodată, cazul răpirii polițistului din Florești a fost discutat la Guvern, miercuri, 7 octombrie. În debutul ședinței, premierul Ion Chicu a cerut eliberarea acestuia cu orice preț.

PAS a solicitat explicații de la premier și șeful statului pe acest caz, iar Platforma DA a cerut demisia atât a șefului de Interne, Pavel Voicu, cât și a Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco. În caz contrar, șeful formațiunii politice, Andrei Năstase, anunță că va fi înaintată o moțiune de cenzură împotriva lui Voicu, iar lui Esaulenco îi va fi acordat vot de neîncredere în Parlament.

Și liderul PUN, Octavian Țîcu, a anunțat că va depune plângere penală pe numele așa-zisului lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, și a directorului MGB de la Tiraspol, Valeriu Ghebos.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X