Cine este cel de-al doilea cetăţean răpit de separatiști și cum a fost sechestrat. Promo-Lex, apel public către autoritățile constituționale ale R. Moldova

Autor: , in Actualitate / Social / 8 octombrie, 2020, 13:51 Etichete: , , ,

Reprezentanții Promo-Lex au lansat joi, 8 octombrie, un apel public cu privire la stabilirea locului de aflare a lui Adrian Glijin, cel de-al doilea bărbat care a fost răpit miercuri de către reprezentanți ai structurilor de forță controlate de Tiraspol, și au cerut eliberarea imediată a acestuia.

Potrivit Promo-Lex, cel de-al doilea bărbat răpit miercuri de separatiști este Adrian Glijin, are 41 de ani, este căsătorit și are trei copii, unul dintre care este minor. 

Acesta a fost răpit de cinci persoane necunoscute și mascate, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca, în jurul orei 13.00.

Aceasta este a doua răpire consecutivă în regiunea transnistreană.

Totodată, Promo-Lex menționează că joi, 08 octombrie 2020, în intervalul orelor 04:00 – 07.00 dimineața, alte câteva persoane în civil și necunoscute au intrat în domiciliul acestuia din localitatea Cuzmin (Camenca), în prezența copiilor și soției lui Adrian Glijin, au percheziționat domiciliul, fiind preluate toate sursele de stocare a informației (laptop, tabletă, telefoane, inclusiv bunurile care aparțin soției, cumnatului și copilului). În timpul acestor acțiuni, unul din civili a menționat că Adrian Glijin este acuzat de „trădare de patrie”.

Asociația Promo-LEX și-a exprimat îngrijorarea privind numărul tot mai mare a cazurilor de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului în regiunea de est a Republicii Moldova, în special a celor de răpire a persoanelor.

Totodată, Asociația Promo-LEX și-a exprimat regretul pentru lipsa de acțiuni eficiente din partea autorităților constituționale pentru a asigura un set minim de garanții persoanelor care locuiesc sau se află pe teritoriul aflat în afara controlului autorităților constituționale, în primul rând prin a stopa astfel acțiuni și a preveni gravele abuzuri nefondate care au loc împotriva locuitorilor regiunii transnistrene. „Cauza principală a acestor încălcări care au loc în mod continuu este impunitatea, de care beneficiază persoanele care admit în mod conștient fapte ilegale, deoarece lipsesc mecanismele reale de apărare a victimelor și cele de sancționare a persoanelor vinovate”, se arată în comunicatul Asociației.

Mai mult, reprezentanții Promo-LEX spun că Asociația fost informată și despre alte cazuri de răpire a persoanelor de către structurile de facto ale regiunii transnistrene și informează că săptămâna viitoare vor lansa o analiză privind incidentele din zona de securitate din perspectiva drepturilor omului.

Prin urmare, reieșind din urgența cazului descris, precum și ținând cont de lipsa absolută a informațiilor privind situația și starea lui Adrian Glijin, Asociația Promo-Lex solicită:

– Președintelui Republicii Moldova, Prim-ministrului și Biroului Politici pentru Reintegrare să întreprindă rapid acțiuni eficiente, pentru a stabilirea locului unde se află Adrian Glijin precum și eliberarea imediată și necondiționată a acestuia din detenția ilegală;

– Procuraturii Generale să investigheze cazul răpirii lui Adrian Glijin prin prisma prevederilor Codului Penal al Republicii Moldova. Să pornească o cauză penală și să depună eforturi considerabile întru tragerea la răspundere penală a persoanelor care au participat la răpirea și privarea de libertate a lui Adrian Glijin;

– Misiunilor diplomatice, Misiunii OSCE în Moldova, Comisiei Unificate de Control și Avocatului Poporului (Ombudsman) să monitorizeze situația respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Adrian Glijin și să condamne comportamentul abuziv al structurilor de facto din regiunea transnistreană.

Amintim că în dimineața zilei de miercuri, un grup de reprezentanți ai structurilor de forță controlate de Tiraspol l-au răpit pe ofițerul de poliție Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de poliție Florești, și l-au dus într-o direcție necunoscută.

Ulterior, s-a dovedit că acesta nu este singurul cetățean răpit de separatiști. Potrivit SIS, ambii ar fi acuzați de spionaj în favoarea autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X