„Au fost întrecute toate liniile roșii”. Jizdan: Patru persoane, răpite de forțele separatiste. Li s-a pus sac în cap, fiind folosită aceeași schemă (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Social / 8 octombrie, 2020, 15:00

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, a anunțat joi, 8 octombrie, că în total, patru persoane au fost sechestrate de către așa-numitele forțe de ordine din stânga Nistrului. Toate cele patru răpiri s-au produs pe parcursul zilei de 7 octombrie, după aceeași schemă.

Jizdan a precizat că s-a stabilit că această operațiune a fost organizată de așa numitul serviciu KGB din regiunea transnistreană și s-a stabilit că este o operațiune bine organizată pentru că a fost o operațiune cu implicarea trupelor speciale.

„Astăzi, la 12:00, au fost organizate audieri la Parlament, unde au fost invitate toate instituțiile responsabile de gestionarea cazului răpirii a ofițerului de poliție Andrei Amarfi, care activa în cadrul Inspectoratului de Poliție Florești. Au fost invitați responsabili din cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), de la Ministerul de Interne (MAI), Biroul de Reintegrare, Procuratura Generală și Ministerul de Externe. În cadrul audierilor s-au confirmat faptele că au fost răpite două persoane, doi cetățeni ai Republicii Moldova în orașul Camenca, în regiunea din stânga Nistrului și suplimentar vreau să vă comunic că s-a mai raportat că au mai fost răpiți alți doi cetățeni. În total, sunt răpiți patru cetățeni ai Republicii Moldova”, a declarat Jizdan.

Alexandru Jizdan a precizat că răpirile s-au produs la data de 7 octombrie.

„Ni s-a raportat toate acțiunile care au fost întreprinse până acum. S-a stabilit că această operațiune a fost organizată de către așa numitul serviciu KGB din regiunea transnistreană și s-a stabilit că este o operațiune bine organizată pentru că sunt elemente ale unei operațiuni cu implicarea trupelor speciale. Se menționează că au fost răpiți pentru spionaj. Sunt deținute în penitenciarele din Tiraspol”, a precizat Jizdan.

„Procuratura Generală a raportat că inițial în baza sesizării soției victimei a fost intentat un proces penal în baza articolului 164 și 351. În cadrul acestui dosar a fost format un grup unde au fost incluse persoane din toate instanțele pe care vi le-am spus. Acest caz deja va fi gestionat de către Procuratura Generală. Noi suntem profund îngrijorați de acest incident foarte grav. Noi considerăm că au fost depășite toate liniile roșii. În cadrul Comisiei securitate națională nvom monitoriza în continuare, iar eu voi solicita informații zi de zi de la toate entitățile pentru a ne asigura că cetățenii Republicii Moldova vor fi eliberați de către autoritățile neconstituționale. Totodată am solicitat ca cetățenii Republicii Moldova, oră de la oră, dacă vreți, să fie informați despre acest caz ieșit din comun. Deja ei vor decide. Este important ca cetățenii să recapete încrederea în organele de aplicare a legii, iar acea stare de insecuritate să dispară”, a mai menționat Jîzdan.

Jizdan a informat că din cei patru cetățeni răpiți, doar unul este angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Doar Andrei Amarfi este angajat MAI. Despre celelalte trei pesoane nu prea cunoaștem informații, de aceea suntem îngrijorați de soarta acestora, care probabil se află în izolatoarele din orașul Tiraspol. Practic, operațiunea a fost efectuată după acelaș scenariu. Persoanele au fost răpite, li s-a pus un sac în cap. Persoanele care le-au sechestrat au venit practic cu acelaș mijloc de transport și erau îmbrăcate în aceeași uniformă. Acest lucru denotă faptul că este o operațiune a aceleeași structuri, cu dirijare din unul și acelaș comandament. După răpire, s-a prezentat la domiciliile victimelor niște persoane care s-au legitimat și au efectuat percheziții la domiciliile celor patru victime”, a informat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan.

Ce spun reprezentanții Biroului de reintegrare

„În Comisia Unificată de Control care are loc săptămânal în municipiul Bender există deja o sesizare cu privire la cetățeanul Amarfi (polițiștul din Florești). Cazurile cu ceilalți 3 cetățeni s-au produs în noaptea de pe 7 spre 8 octombrie. Vom comunica și celelalte sesizări privind încălcarea fundamentală a drepturilor omului. Am informat toți partenerii internaționali în formatul 5+2. A fost sesizat Consiliul Europei în R. Moldova și misiunea OSCE în R. Moldova”, a declarat Cristina Lesnic.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X