La o zi de la răpirea a doi cetățeni moldoveni de separatiști, Igor Dodon se declară „profund îngrijorat de incidentul produs”

Autor: , in Actualitate / Politic / 8 octombrie, 2020, 13:02 Etichete: ,

La o zi de la răpirea lui Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de Poliție Florești, și altor persoane civile de către structurile de forță nerecunoscute din regiunea transnistreană, președintele Igor Dodon se declară „profund îngrijorat de incidentul produs”. 

Șefa serviciului de presă a staff-ului lui Igor Dodon a declarat pentru Cotidianul.md că președintele a fost informat despre acest caz și a făcut apel la toți participanții formatului „5+2” să se implice în procesul de eliberare cetățenilor moldoveni reținuți ilegal.

„Igor Dodon este profund îngrijorat de incidentul produs. Ieri, șeful statului a avut mai multe convorbiri telefonice cu primul-ministru la acest subiect. Ion Chicu l-a informat pe președintele țării despre măsurile întreprinse și evoluția cazului. Tema a fost discutată de președintele țării cu șeful Executivului și astăzi, fiind abordată și problema răpirii unor civili, cetățeni ai țării noastre. În context, Ion Chicu l-a informat pe șeful statului că a fost creat un Grup de lucru interinstituțional pentru elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor produse, sub conducerea Procuraturii Generale. Totodată, Igor Dodon a făcut apel la toți participanții formatului 5+2, OSCE, Comisia Unificată de Control să se implice în procesul de eliberare a polițistului, dar și a civililor reținuți ilegal”, a declarat Ludmila Muntean.

Polițistul de la Florești și cetățeanul din Camenca, ambii răpiți miercuri de reprezentanți ai structurilor de forță controlate de Tiraspol, sunt acuzați de „activitate” în favoarea organelor constituționale ale Republicii Moldova, anunță joi, 8 octombrie, Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Amintim că ieri, 7 octombrie, în jurul orei 09:30, conducerea Inspectoratului de poliție din Florești a fost sesizată de soția unui polițist domiciliat în orașul Camenca, care a comunicat despre faptul că soțul său a fost răpit de persoane necunoscute.

Vezi și: Promo-LEX a reacționat în cazul polițistului răpit de la Florești

Biroul Politici de Reintegrare s-a autosesizat în cazul răpirii ofițerului din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești de către structurile de forță nerecunoscute din stânga Nistrului și anunță că viceprim-ministra Cristina Lesnic a făcut deja demersuri către partea transnistreană pentru a cere explicații pe acest caz.

Potrivit unui comunicat, reprezentanții Biroului și Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control conlucrează cu organele de drept și alte autorități pentru a elucida toate circumstanțele cazului și a interveni pe canalele aflate la dispoziție pentru eliberarea sa.

De menționat că Ministerul Afacerilor Interne s-a autosesizat în cazul polițistului de la Florești, Andrei Amarfi, care a fost răpit în dimineața zilei de miercuri, 7 octombrie 2020, și a mobilizat forțele disponibile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și întreprinde toate măsurile de identificare a locului aflării și eliberarea angajatului Poliției.

De citit și: Platforma DA cere demisia conducerii MAI și a SIS, după răpirea polițistului de la Florești.

În același timp, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că i-a identificat pe angajații forțelor de securitate de la Tiraspol care au participat la răpirea ofițerului de poliție.

Suplimentar, pe marginea acestui caz Procuratura din Florești a inițiat un dosar penal în baza art. 164, al. 2 „Răpirea unei persoane” și art. 351, al. 2 „Uzurparea de calității oficiale” din Codul Penal al Republicii Moldova.

Misiunea OSCE în Republica Moldova urmărește îndeaproape situația legată de incidentul care a avut loc în Zona de Securitate și declară că este în contact cu ambele părți, dar și cu Comisia Unificată de Control pentru a clarifica toate circumstanțele.

Totodată, cazul răpirii polițistului din Florești a fost discutat la Guvern, miercuri, 7 octombrie. În debutul ședinței, premierul Ion Chicu a cerut eliberarea acestuia cu orice preț.

PAS a solicitat explicații de la premier și șeful statului pe acest caz, iar Platforma DA a cerut demisia atât a șefului de Interne, Pavel Voicu, cât și a Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco. În caz contrar, șeful formațiunii politice, Andrei Năstase, anunță că va fi înaintată o moțiune de cenzură împotriva lui Voicu, iar lui Esaulenco îi va fi acordat vot de neîncredere în Parlament.

Și liderul PUN, Octavian Țîcu, a anunțat că va depune plângere penală pe numele așa-zisului lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, și a directorului MGB de la Tiraspol, Valeriu Ghebos.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X