Misiunea OSCE în R. Moldova, despre răpirea polițistului din Florești: „Avem întrebări serioase privind protecția drepturilor omului și statul de drept”
Misiunea OSCE în Republica Moldova urmărește îndeaproape situația legată de incidentul care a avut loc în Zona de Securitate și care a avut drept consecință răpirea unui polițist din Florești de către structurile transnistrene. Într-un comunicat de presă, misiunea declară că este în contact cu ambele părți, dar și cu Comisia Unificată de Control pentru a clarifica toate circumstanțele.
„Suntem foarte îngrijorați de tensiunile care se amplifică în jurul acestui caz și potențialul impact negativ asupra procesului de reglementare – și avem întrebări serioase privind protecția drepturilor omului și statul de drept în legătură cu acest incident,” a declarat șeful Misiunii Claus Neukirch.
De menționat că nici până la ora actuală președintele Igor Dodon, Comandant Suprem al Forțelor Armate, nu a comentat acest caz. Cotidianul.md a solicitat o reacție de la serviciul de presă al șefului statului, însă nu am primit, deocamdată, niciun răspuns.
Amintim că ieri, 7 octombrie, în jurul orei 09:30, conducerea Inspectoratului de poliție din Florești a fost sesizată de soția unui polițist domiciliat în orașul Camenca, care a comunicat despre faptul că soțul său a fost răpit de persoane necunoscute.
Vezi și: Promo-LEX a reacționat în cazul polițistului răpit de la Florești
Biroul Politici de Reintegrare s-a autosesizat în cazul răpirii ofițerului din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești de către structurile de forță nerecunoscute din stânga Nistrului și anunță că viceprim-ministra Cristina Lesnic a făcut deja demersuri către partea transnistreană pentru a cere explicații pe acest caz.
Potrivit unui comunicat, reprezentanții Biroului și Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control conlucrează cu organele de drept și alte autorități pentru a elucida toate circumstanțele cazului și a interveni pe canalele aflate la dispoziție pentru eliberarea sa.
De menționat că Ministerul Afacerilor Interne s-a autosesizat în cazul polițistului de la Florești, Andrei Amarfi, care a fost răpit în dimineața zilei de miercuri, 7 octombrie 2020, și a mobilizat forțele disponibile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și întreprinde toate măsurile de identificare a locului aflării și eliberarea angajatului Poliției.
De citit și: Platforma DA cere demisia conducerii MAI și a SIS, după răpirea polițistului de la Florești.
În același timp, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că i-a identificat pe angajații forțelor de securitate de la Tiraspol care au participat la răpirea ofițerului de poliție.
Suplimentar, pe marginea acestui caz Procuratura din Florești a inițiat un dosar penal în baza art. 164, al. 2 „Răpirea unei persoane” și art. 351, al. 2 „Uzurparea de calității oficiale” din Codul Penal al Republicii Moldova.
Totodată, cazul răpirii polițistului din Florești a fost discutat la Guvern, miercuri, 7 octombrie. În debutul ședinței, premierul Ion Chicu a cerut eliberarea acestuia cu orice preț.
PAS a solicitat explicații de la premier și șeful statului pe acest caz, iar Platforma DA a cerut demisia atât a șefului de Interne, Pavel Voicu, cât și a Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco. În caz contrar, șeful formațiunii politice, Andrei Năstase, anunță că va fi înaintată o moțiune de cenzură împotriva lui Voicu, iar lui Esaulenco îi va fi acordat vot de neîncredere în Parlament.
Și liderul PUN, Octavian Țîcu, a anunțat că va depune plângere penală pe numele așa-zisului lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, și a directorului MGB de la Tiraspol, Valeriu Ghebos.
Comentarii