Moțpan: După răpire, au urmat percheziții ilegale la domiciliul polițistului din Florești. Nu doar el a fost reținut. Ar fi acuzați de spionaj
Ofițerul de poliție Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de poliție Florești, nu ar fi unicul cetățean răpit miercuri, 7 septembrie, de către reprezentanți ai structurilor anticonstituționale de la Tiraspol. Cea de-a doua victimă este un bărbat originar din localitatea Kuzmin, raionul Camenca. Declarațiile aparțin fostului șef al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, deputatul Chiril Moțpan.
„Potrivit unor informații operative de ultimă oră, reprezentanți ai structurilor anticonstituționale de la Tiraspol au operat astă noapte (n.r: 7 spre octombrie) percheziții ilegale în casa ofițerului de poliție Andrei Amarfi, cu ridicarea bunurilor personale. Angajatul IP Floresti a fost răpit banditește în dimineața zilei de ieri (n.r: 7 octombrie) din curtea propriei case din localitatea Camenca. Ofițerul este învinuit de spionaj in folosul Republicii Moldova”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.
Mai mult, Moțpan susține că tot miercuri, 7 octombrie, a fost reținut de separatiștii transnistreni și Andrei Glijin, cetățean al Republicii Moldova, originar din localitatea Kuzmin, raionul Camenca. Acesta ar fi fost învinuit, de asemenea, de spionaj.
Contactați de Cotidianul.md, reprezentanții Președinției și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) nu au răspuns la apeluri pentru a confirma sau infirma informațiile prezentate de deputatul Chiril Moțpan.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne, Alina Zbancă, a declarat că instituția va reveni mai târziu cu informații pe acest caz.
Totodată, menționăm că joi, Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, va susține un briefing de presă.
Amintim că ieri, 7 octombrie, în jurul orei 09:30, conducerea Inspectoratului de poliție din Florești a fost sesizată de soția unui polițist domiciliat în orașul Camenca, care a comunicat despre faptul că soțul său a fost răpit de persoane necunoscute.
Vezi și: Promo-LEX a reacționat în cazul polițistului răpit de la Florești.
Misiunea OSCE în Republica Moldova a anunțat astăzi că urmărește îndeaproape situația legată de incidentul care a avut loc în Zona de Securitate și care a avut drept consecință răpirea unui polițist din Florești de către structurile transnistrene. Într-un comunicat de presă, misiunea declară că este în contact cu ambele părți, dar și cu Comisia Unifactă de Control pentru a clarifica toate circumastanțele.
Miercuri, 7 octombrie, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că i-a identificat pe angajații forțelor de securitate de la Tiraspol care au participat la răpirea ofițerului de poliție.
Suplimentar, pe marginea acestui caz Procuratura din Florești a inițiat un dosar penal în baza art. 164, al. 2 „Răpirea unei persoane” și art. 351, al. 2 „Uzurparea de calității oficiale” din Codul Penal al Republicii Moldova.
Totodată, cazul răpirii polițistului din Florești a fost discutat la Guvern, miercuri, 7 octombrie. În debutul ședinței, premierul Ion Chicu a cerut eliberarea acestuia cu orice preț.
Comentarii