Peste 3 milioane de alegători sunt așteptați la urnele de vot la 1 noiembrie

Autor: , in Actualitate / Prezidențiale 2020 / Social / 8 octombrie, 2020, 09:53 Etichete: ,

La momentul de finalizare a procedurii de actualizare a listelor electorale, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot. Din numărul total de alegători, 2.798.306 de persoane sunt atribuite pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC).

Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (232.631 de persoane) și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituţionale ale Republicii Moldova (256.203).

Codul electoral prevede că, la această etapă, are loc tipărirea listelor electorale de bază, care se transmit de către CEC autorităţilor administraţiei publice locale cu cel puţin 22 de zile înainte de ziua alegerilor, în 3 exemplare. Două exemplare ale listelor se transmit imediat biroului electoral al secţiei de votare, iar un exemplar se păstrează la primărie.

Alegătorii sunt invitați să verifice corectitudinea înscrierii datelor din listele electorale atât la biroul electoral al secției de votare care corespunde domiciliului sau reședinței valabile, cât și pe pagina web oficială a Comisiei, accesând butonul „Verifică-te în Registrul de Stat al Alegătorilor” sau direct pe liste.cec.md, selectând regiunea, localitatea și secția de votare la care sunt arondați.

CEC atrage atenția că modificări în listele electorale pot fi solicitate cel târziu în ziua precedentă zilei alegerilor, adică până pe 31 octombrie, inclusiv.

CEC a înregistrat în cursa electorală opt concurenţi electorali: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X