Premiul Nobel pentru literatură, acordat poetei americane Louise Gluck

Autor: , in Cultură/Media / Externe / 8 octombrie, 2020, 14:51 Etichete: , ,

Premiul Nobel pentru literatură din 2020 i-a fost acordat poetei americane Louise Gluck „pentru vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”. 

Gluck este profesoară de engleză la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut. A debutat în 1968 cu „Firstborn” și a câștigat Premiul Pulitzer în 1993 și Premiul Național al Cărții în 2014, scrie Digi24

Poeta a publicat 12 colecții de poezie și mai multe volume de eseuri despre poezie. Scriitura sa se caracterizează printr-o străduință pentru claritate și se concentrează pe teme ale copilăriei și ale relațiilor de familie, potrivit lui Anders Olsson, președintele Comitetului Nobel.

Amintim că Academia Suedeză din Stockholm a acordat miercuri, 7 octombrie 2020, premiul Nobel pentru chimie, care le-a revenit cercetătoarelor care au inventat „Foarfeca genetică” – o metodă de editare a genomului.

Tot miercuri, 7 octombrie, au fost decernate premiile Nobel pentru fizică, care le-au revenit cercetătorilor Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez, cei care au descoperit o gaură neagră în centrul Căii Lactee.

Amintim că premiul Nobel pentru medicină a fost oferit luni, 5 octombrie, cercetătorilor Harvey Alter, Michael Houghton și Charles Rice, cei care au descoperit virusul hepatitei C.

Premiul Nobel pentru Pace va fi anunțat vineri, iar cel pentru Economie, luni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X