Răpirile din Zona de Securitate: Partea transnistreană a ignorat ședința CUC, iar delegația Federației Ruse a cerut amânarea acesteia

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 8 octombrie, 2020, 18:16 Etichete: ,

În cadrul reuniunii membrilor Comisiei Unificate de Control din 8 octombrie curent, în legătură cu răpirea cetățenilor moldoveni de către forțele de securitate controlate de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol, delegația Republicii Moldova a calificat acțiunile așa-numitului „mgb” în Zona de Securitate drept provocatoare și destabilizatoare și a cerut eliberarea de urgență a persoanelor sechestrate. 

„Intrarea violentă în Zona de Securitate a persoanelor înarmate, răpirea polițistului din cadrul IP Florești la 7 octombrie, urmată de sechestrarea altor persoane în aceeași zi, sfidează nu doar actele de bază ale operațiunii de pacificare, ci constituie o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale ale omului, iar aprecierea juridică a acestor fapte ilegale o vor da organele de drept ale Republicii Moldova”, este poziția Chișinăului.

Potrivit delegației Republicii Moldova în CUC, „dezmățul pe care și-l permit exponenții așa-numitei structuri demonstrează că situația din Zona de Securitate a ieșit de sub controlul Comisiei Unificate de Control și că partea transnistreană întreprinde tentative necamuflate de a discredita totalmente mecanismul existent de pacificare”.       

În acest context, delegația Republicii Moldova a făcut apel către ceilalți participanți la lucrările Comisiei să se alăture mesajului de condamnare a faptelor ilegale de răpire a persoanelor în Zona de Securitate și să susțină cererea de eliberare imediată a acestora.

Totodată, reprezentanții delegației atenționează că propunerea delegației Republicii Moldova de a examina în cadrul ședinței fărădelegile săvârșite de așa-numita „mgb” în ultimele zile în Camenca a fost respinsă de către partea transnistreană.  

„Nu s-a dorit nici audierea comandantului militar privind prezența militarilor subordonați Tiraspolului la o întrunire în masă însoțită de o prezentare a armelor de foc, organizată la 27 septembrie curent, cu încălcarea regimului stabilit în orașul Bender – raion cu regim sporit de securitate. Nu a fost admisă spre discuție și decizie nici problema privind introducerea la 1 mai 2019 a „grănicerilor” în Zona de Securitate și abilitarea abuzivă a acestora cu funcții de control asupra persoanelor. Ca urmare, în lipsa unei agende aprobate, ședința nu a putut fi deschisă”, se arată în comunicatul Biroului Politici de Reintegrare. 

Mai mult, spun reprezentanții delegației de la Chișinău, ședința Comisiei Unificate de Control a fost amânată pentru săptămâna viitoare la propunerea delegației Federației Ruse, care a invocat necesitatea consultărilor suplimentare pe toate subiectele care nu au întrunit consens.

Citește și: „Au fost întrecute toate liniile roșii”. Jizdan: Patru persoane, răpite de forțele separatiste. Li s-a pus sac în cap, fiind folosită aceeași schemă confirmate în R. Moldova.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat astăzi că doi cetățeni ai Republicii Moldova răpiți de forțele de la Tiraspol, în zilele de 7 – 8 octombrie, au fost eliberați. Instituția de ordine subliniază că aceștia sunt în afara oricărui pericol, iar cazul este investigat în continuare conform legii și rezultatele anchetei vor fi aduse opiniei publice ulterior.

Ulterior, purtătoarea de cuvânt a MAI a precizat că separatiștii l-au eliberat pe polițistul Andrei Amarfi și încă un angajat al Agenției Servicii Publice dintre cei trei răpiți. Despre ceilalți doi, unul dintre care este Adrian Glijin, MAI nu deține informații.

Citește și: La o zi de la răpirea a doi cetățeni moldoveni de separatiști, Igor Dodon se declară „profund îngrijorat de incidentul produs”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X