Alegeri prezidențiale: Cum vor vota persoanele venite la secția de votare cu simptome de COVID-19

Autor: , in Prezidențiale 2020 / Social / 9 octombrie, 2020, 13:22 Etichete: ,

Persoanele care vor veni la secția de votare la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și vor prezenta simptome ale COVID-19 își vor exprima votul într-un loc special amenajat. Dacă alegătorul va prezenta febră, în cadrul secției de votare va fi instalată o cabină, o masă pentru verificarea în listele de vot și o urnă aparte, astfel încât să fie limitată interacțiunea cu alți cetățeni.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a declarat că instituția pe care o conduce elaborează o modificare la instrucțiunea emisă de membrii Comisiei Naționale Extraordinară în Sănătate Publică (CNESP).

„Actualmente elaborăm o modificare la instrucțiunea elaborată de CNESP, care, la propunerea CEC-ului, va elabora oarecare completări în vederea amenajării unui loc special în cadrul secției de votare și unei mese, și urne speciale unde vor putea vota persoanele care atestă simptome. În acest sens, fiindu-le asigurat accesul în secția de votare. Respectiv, procedurile de dezinfectare, distanță socială și toate procedurile sanitare pe care le cunoaștem. Nicidecum nu va fi restricționat dreptul la vot a persoanei care va veni la secția de votare să-și exprime votul”, a declarat Cimil.

Totodată, șeful CEC a precizat că se elaborează protocoale medicale pentru asigurarea desfășurării votului în cadrul instituțiilor medicale, unde vor fi chemați funcționarii electorali cu urnele mobile.

„Trebuie să fie făcute mai multe precizări din punct de vedere medical, la capitolul echipamente, dotări sau proceduri. În acest sens discutăm cu membrii Comisiei Națională Extraordinară în Sănătate Publică”, a mai adăugat Cimil.

Amintim că la alegerile din prima zi a lunii noiembrie la urnele de vot sunt așteptați 3.287.140 de cetățeni. Din numărul total de alegători, 2.798.306 de persoane sunt atribuite pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (232.631 de persoane) și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituţionale ale Republicii Moldova (256.203).

Totodată, menționăm că până joi, 8 octombrie, în Republica Moldova bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 59.915 cazuri. Din numărul total, 43.008 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 1.424 au decedat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X