Spirite încinse la ședința CEC pe marginea stabilirii tirajului buletinelor de vot în străinătate. Membru CEC, către Cimil: „Pentru mine nu mai existați”

Autor: , in Politic / Prezidențiale 2020 / 9 octombrie, 2020, 17:42

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit în ședința de vineri, 9 octombrie, tirajul buletinelor de vot la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie pentru secțiile de votare din străinătate. Acesta reprezintă un număr total de 556.000 de exemplare, dintre care în limba română – 467.600 şi 88.400 – în limba rusă.

Proiectul a fost aprobat cu votul a 5 membri CEC. Sergiu Gurduza s-a abținut, fiind nemulțumit de numărul mic de buletine de vot destinate diasporei.

„Nu am susținut proiectul de hotărâre prezentat de către raportorul Dorin Cimil deoarece nu respectă exigențele articolului 54 alin.3 din Codul Electoral care spune clar că pentru secțiile de votare de peste hotare se alocă nu mai mult de 5 mii de buletine de vot. Proiectul prezentat și deja aprobat nu respectă aceste exigențe. Din acest motiv nu am susținut această batjocoră față de alegătorii din străinătate”, a declarat Gurduza.

În replică, Dorin Cimil l-a întrebat pe colegul său dacă „ați avut propunere de a majora numărul buletinelor de vot sau vă exprimați profunda îngrijorare față de munca care s-a făcut de colegii de la Ministerul de Externe”.

„Domnule Cimil, dumneavoastră pentru mine nu mai existați, nici ca om, nici ca factor de decizie din CEC”, a mai adăugat membrul CEC.

„Nici nu mi-am dorit să exist pentru asemenea persoane ca dumneavostră”, i-a dat replică Cimil.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, buletinele de vot tipărite sunt expediate birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite în afara Republicii Moldova, cu cel puțin 3 zile înainte de ziua alegerilor, pornind de la numărul estimativ de alegători stabilit în baza informației prezentate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a celei acumulate de CEC, dar nu mai mult de 5000 de buletine de vot pentru fiecare secție de votare.

Amintim că pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, în afara Republicii Moldova au fost constituite 139 secții de votare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X