(VIDEO) Povestea primului ofițer moldovean care a fost admis la Colegiul Forțelor Aeriene Regale Britanice Cranwell

Autor: , in Cotidianul TV / Social / 9 octombrie, 2020, 17:57

Un ofițer al Armatei Naționale a fost acceptat la Colegiul Forțelor Aeriene Regale Britanice Cranwell, unde și-a făcut studiile și prințul Charles. Este vorba de Alexandru Prodan, comandant de pluton în cadrul Regimentului de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică”. La numai 24 de ani, tânărul este primul ofițer moldovean, care va învăța la această prestigioasă instituție militară.

Alexandru Prodan a absolvit în anul 2020 Facultatea Infanterie și Administrare Publică a  Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” din Chișinău. Încă de pe vremea când era student, tânărul spune că și-a dorit să continue studiile la Londra. Astfe, și-a încercat norocul și a depus dosarul, după ce Ambasada Marii Britanii la Chișinău a anunțat concursul privind selectarea unui student moldovean.

Principalul criteriu era cunoașterea limbii engleze, o bună pregătire fizică, dar și sănătatea impecabilă. Cele mai importante decizii au fost luate nu în baza cifrelor de pe hârtie, dar în baza interviurilor”, a spus Alexandru Prodan.

Alexandru susține că a acumulat un punctaj mare la testul de limba engleză. Însă punctul decisiv în cadrul concursului a fost un interviu cu atașatul militar britanic, cu sediul la Chişinău, comandant de escadrilă Rob Hall, care este și el absolvent al aceleiași instituții de învățământ. La Londra, militarul urmează să învețe timp de jumătate de an tactici ale mânuirii armei, dar și ale forțelor aeriene.

„Primul modul te învață cunoștințe general-militare, cum să mânuiești arma, ceva din tactica forțelor terestre. Se mai adaugă și studiul tacticilor aeriene, modalităților de întrebuințare a avioanelor în luptă, sprijinul infanteriei și în general noțiuni despre strategia puterii pe care o deține aviația”, a declarat comandantul de pluton al Armatei Naționale.

Ofițerul spune că nu ar fi reușit să-și atingă țelul dacă nu ar fi fost susținut de către superiorii săi din cadrul Ministerului Apărării, care i-au achitat cursurile individuale de învățare a limbii engleze.

„Am fost spre exemplu trimis la cursuri de limbă engleză, și de regulă la noi grupa este constituită din zece studenți care studiază în cadrul centrului lingvistic, însă eu am studiat individual, am fost un singur student, să apreciez este un lucru enorm”, a mai declarat Alexandru.

Acum, Alexandru Prodan este o mândrie pentru Ministerul Apărării, afirmă șeful instituției.

„Este unul dintre cei mai buni ofițeri, iar eu în calitate de ministru sunt bucuros, mândru și îi voi susține pe tineri, pentru că ei sunt acei care urmează să schimbe lucrurile spre bine în Armata Națională”, a declarat ministrul Apărării, Alexandru Pînzari.

După încheierea studiilor, tânărul afirmă că va reveni în cadrul Armatei Naționale.

„După ce absolvesc cursul, planific să mă întorc bineînțeles în Armata Națională și să încerc să implemetez cunoștințele căpătate în Marea Britanie aici la noi în Republica Moldova”, a precizat acesta.

Colegiul Forțelor Aeriene Regale Britanice Cranwell a fost fondat în anul 1919. Printre absolvenții instituției militare se numără membri ai nobilimii engleze și arabe.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X