Ex-ministra Sănătății povestește cum a învins COVID-19 și vine cu recomandări pentru autorități și pacienți

Autor: , in COVID-19 / Politic / 10 octombrie, 2020, 11:50

Fosta ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan, a descris pe pagina sa de Facebook modul în care a reușit să se trateze de COVID-19 și a venit cu recomandări pentru autorități în contextul administrării situației epidemiologice cauzate de noul coronavirus.

„După două săptămâni dificile de luptă cu SARS-CoV-2, am reușit să învingem boala. Eu am fost prima care a prezentat simptome, iar la câteva zile, deși m-am autoizolat, rând pe rând s-au îmbolnăvit toți membrii familiei. Tabloul clinic a fost diferit, în schimb presiunea psihologică ne-a încercat pe toți în egală măsură”, a început deputata Pro Moldova.

Concluziile ex-ministrei Sănătății

Potrivit Ruxandei Glavan, punga cu medicamente la care a fost cooptată pe rând întreaga familie a costat în jur de 6080 de lei.

„Precizez că aveam acasă termometru, pulsoximetru și unele vitamine. Am avut nevoie pe parcurs și de unele analize și investigații radiologice, pentru ele am primit bilet de trimitere de la medicul nostru de familie. Datorită acestor investigații am depistat la timp unele complicații și am corectat tratamentul. Partea proastă a lucrurilor e faptul că cei mai mulți dintre pacienții care se tratează la domiciliu nu au acces la investigații sau dacă obțin bilet de trimitere, se programează cu greu sau nu pot ajunge fizic, mai ales în afara capitalei, iar asta îi face vulnerabili în fața complicațiilor”, a scris ea.

Schema de tratament

Ruxanda Glavan spune că a mers pe mâna celor mai buni medici, care i-au recomandat următoarele medicamente:

– Pentru adulți: antivirale, anticoagulante, antitrombotice, antibiotice, dexametazonă, antimicotice, probiotice, vitamine C,D,B,Se, Zn
– Pentru copii: antivirale, vitamine si antipiretice, la nevoie
– Gargarisme cu peroxid de 1,5% si spălături nazale
– Muuuulte lichide calde (ceaiuri de mușetel și cătină)

Recomandări pentru autorități

Glavan recomandă autorităților să schimbe unele lucruri în administrarea crizei epidemiologice:

1. Revizuiți protocoalele.
Testați obligatoriu toți contacții unui bolnav, nu așteptați până apar simptome, se pierde timp. Analizați rezultatele zecilor de mii de bolnavi tratați la domiciliu, dar și rata de complicații. Organizați tratamentele celor care au nevoie în ambulator, prin staționarele de zi, si evitați presiunea pe sectorul spitalicesc.

2. Includeți medicamentele recomandate pentru tratamentul infecției virale COVID în lista medicamentelor compensate și asigurați să fie oferite gratuit. Organizați livrarea de colete cu cele necesare pentru bolnavi, inclusiv pulsoximetre, măcar pe principiul de uz temporar, cu returnare medicului de familie.

3. Pacienții care se tratează la domiciliu trebuie să aibă acces la investigații de laborator și servicii radiologice. Ministerul are în dotare 5 mașini cu echipamente radiologice la bord, ele trebuie puse la dispoziția pacienților. Elaborați trasee prestabilite si anunțați-le public, pentru accesul mai rapid al oamenilor. Utilizați echipe mobile pentru colectarea analizelor, care sunt în dotarea unor ONG si privați. E simplu să contractați aceste servicii, dorință să aveți.

Pacienții care se tratează la domiciliu nu trebuie discriminați din cauza că manifestă o formă mai ușoară a bolii. Ea poate fi aparent ușoară, dar poate genera și complicații. Acești oameni contribuie direct din veniturile lor la sistemul de asigurări medicale și au aceleași drepturi la tratament și investigații, ca și pacienții spitalizați!

„O recomandare vitală pentru cei care se îmbolnăvesc de COVID: este extrem de important să vă puteți controla panica. Nu vă lăsați copleșiți de frici. Mobilizați-vă! Nu pierdeți optimismul și încrederea că veți învinge!”, a mai scris ea.

Amintim că mai mulți deputați din actualul Parlament au fost infectați cu COVID-19, printre care și colegi de fracțiune ai Ruxandei Glavan – Oleg Sîrbu și Ghenadie Verdeș.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X