Medic: „Principala sursă de transmitere a COVID-19 sunt tinerii asimptomatici care nu respectă regulile de protecție și pseudo-purtătorii de mască”

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 11 octombrie, 2020, 14:32 Etichete: , , ,

Principala sursă de transmitere a COVID-19 o reprezintă tinerii infectați cu forme asimptomatice de boală, care nu respectă măsurile de protecție și „pseudo-purtătorii” de mască, a declarat șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Doctorul Adrian Belîi, care s-a arătat dezămăgit de faptul că oamenii nu conștientizează pericolul pe care îl prezintă noul coronavirus și continuă să neglijeze măsurile de protecție recomandate. 

Potrivit medicului, dacă la începutul pandemiei marea provocare în lupta cu virusului SARS-CoV-2 era organizarea corectă a proceselor, formarea echipelor medicale, depășirea anxietății și fricii, acum, cea mai mare dificultate este obținerea rezistenței față de volumul mare de muncă. „La moment, totul este sub control, facem față numărului mare de pacienți, dar activăm într-un regim de supra-solicitare fizică și emoțională, care durează deja de mult timp. Problema este că nu știm când se va finaliza cu certitudine acest regim de muncă”, menționează profesorul într-un articol al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Medicul spune că într-un timp scurt, el și colegii săi, s-au familiarizat cu formele complicate de boală și leziunile pulmonare, dar și ale altor organe, deosebit de agresive, pe care, până acum, le întâlneau foarte rar.

„Prima impresie despre acest virus care s-a dovedit, ulterior, a fi una eronată, a fost faptul că va fi un val epidemic, care va trece în trei-patru luni. Acum este clar că epidemia va persista un timp indefinit de lung. Al doilea lucru a fost constatarea faptului că după însănătoșire în societate nu există acea imunitate colectivă. Studiile pe contingente foarte mari de pacienți, în special, cele efectuate de specialiștii spanioli, care au testat aproape toți pacienții tratați de COVID-19, au demonstrat că, de fapt, nu există o imunitate colectivă, ceea ce înseamnă că această epidemie se va repeta, dacă nu se vor respecta și menține măsurile de precauție un timp îndelungat. A treia constatare, pur medicală, s-a dovedit a fi faptul că majoritatea absolută a antiviralelor și a altor preparate care ar trebui să inhibe virusul, nu au practic niciun efect. Tratamentul care poate face o anumită diferență este cel anticoagulant, oxigenoterapia, corticoterapia de scurtă durată și asistența ventilatorie non-invazivă, care de fapt și reprezintă fundamentul tratamentului actual al maladiei”, punctează profesorul.

Până acum, în Institutul de Medicină Urgentă din capitală au fost internați peste 1.000 de pacienți cu forme grave de COVID-19. 70 la sută dintre ei s-au reîntors acasă, în familii, și se bucură în continuare de viață.

Șeful Departamentului de ATI din cadrul Institutului de Medicină Urgentă susține că este datoria fiecăruia să contribuie la prevenirea răspândirii virusului.

Doctorul îi atenționează, în special pe tineri, să fie mai responsabili: „Ești tânăr, te simți practic sănătos, ai simptome minore care pot fi de obicei ignorate, însă răspândești virusul și dacă acesta nu este neutralizat prin spălarea sau dezinfectarea mâinilor sau purtarea corectă a măștii de protecție, poate fi transmis mai departe și poate fi preluat de alte persoane care sunt mai sensibile la virus și, posibil, nici ele nu se protejează”, spune Adrian Belîi. „Potrivit studiilor, principala sursă de transmitere a virusului COVID-19 o reprezintă tinerii infectați cu forme asimptomatice de boala, care nu se protejează și pseudo-purtătorii de mască”.

Medicul spune că lucrătorii medicali își doresc și ei să fie alături de cei dragi și să rămână sănătoși. „În spatele nostru sunt părinții, copiii, prietenii, care fac și ei parte din această societate. Promovând măsurile de siguranță, îi protejăm și pe ei indirect de acest risc. Și dacă cădem noi, figurat vorbind, îi punem pe ei în pericol. Aceasta este o motivație foarte puternică de a continua lupta cu COVID-19”, punctează Adrian Belîi.

Amintim că de la începutul pandemiei, în țara noastră au fost înregistrate 61.762 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Dintre acestea, 43.982 reprezintă cazurile în care pacienții au învins boala, pe când 1.458 – numărul de decese provocate de COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X