Nagorno-Karabah: Șapte explozii puternice au cutremurat capitala regională, Stepanakert, în pofida armistițiului

Autor: , in Externe / 11 octombrie, 2020, 13:05 Etichete: , , , ,

Oraşul Stepanakert, capitala regiunii Nagorno-Karabah aflate sub controlul separatiştilor armeni, a fost sâmbătă seară ţinta unor bombardamente, în pofida armistiţiului teoretic intrat în vigoare în cursul zilei, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului, informează agenția de presă română Agerpres, citând AFP. 

Şapte explozii grele au fost auzite în jurul orei locale 23.30, făcând să se cutremure întreg oraşul. Imediat după această salvă, sirenele de alarmă au sunat mai multe minute pentru a îndemna locuitorii să se refugieze în pivniţe şi adăposturi.

Ulterior, peste oraş s-a aşternut tăcerea, într-o obscuritate completă.

Aceste bombardamente au avut loc în pofida armistiţiului dintre Armenia şi Azerbaidjan intrat teoretic în vigoare la prânz şi negociat sub auspiciile Rusiei după două săptămâni de lupte intense pentru regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Beligeranţii s-au acuzat deja sâmbătă în cursul zilei de încălcarea acestui armistiţiu pe liniile de front, în timp ce situaţia a rămas neobişnuit de calmă la Stepanakert, oraş supus unor bombardamente regulate de două săptămâni, în special tirurilor de rachete grele.

Amintim că un acord de încetare a focului între Armenia şi Azerbaidjan a intrat în vigoare sâmbătă la prânz, ora locală (08:00 GMT), menit să pună capăt la două săptămâni de lupte intense în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit de o majoritate armeană.

Citește și: Putin se implică în conflictul din Nagorno-Karabah; Mesajul către Armenia și Azerbaidjan.

Începând cu data de 27 septembrie, au loc confruntări între forţele enclavei separatiste, susţinută politic, militar şi economic de Armenia, şi cele din Azerbaidjan, acestea fiind cele mai violente din 2016.

Deşi s-a convenit o încetare a focului în 1994, după ce mii de oameni au fost ucişi şi mult mai mulţi strămutaţi, Azerbaidjanul şi Armenia se acuză reciproc frecvent de atacuri în jurul Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei. În legătură cu agravarea conflictului din ambele țări, a fost introdusă legea marțială și a fost declarată mobilizarea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X