(GRAFIC) Euro a trecut de pragul de 20 de lei. Explicația unui expert economic privind deprecierea valutei naționale
Moneda unică europeană se apreciază în raport cu leul moldovenesc, trecând de pragul de 20 lei, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) publicate pentru data de 12 octombrie. Expertul economic Veaceslav Ioniță explică că creșterea se datorează deprecierii dolarului american pe piețele internaționale și că BNM nu intervine, întrucât leul se menține mai puternic față de coșul valutar.
Expertul economic menționează că sunt doi factori care au condus ca moneda euro să crească.
„Deprecierea dolarului american pe piețele internaționale. Astăzi dolarul american s-a depreciat destul de puternic față de majoritatea valutelor internaționale. Din coșul IVM-10 dolarul american s-a depreciat față de 8 valute din 10. Doar două valute s-au depreciat azi mai puternic decât dolarul: lira turcească și leul moldovenesc. Însă, spre deosebire de lira turcească, leul moldovenesc continuă să fie mai puternic decât dolarul comparativ cu începutul acestui an”, este unul dintre factorii explicați de Ioniță.
„BNM nu intervine, deoarece leul moldovenesc continuă să fie mai puternic față de coșul valutar IVM-10. Un leu puternic are un impact extrem de negativ asupra exportatorilor. Leul cel mai mult s-a apreciat față de valutele regionale. La începutul anului, un exportator de producție agricolă în Rusia primea la fiecare 1.000 de ruble 278 de lei, iar în prezent primește 220 lei. Deci ei suferă pierderi de 58 lei la fiecare mie de ruble marfă vândută.
Față de începutul anului Leul moldovenesc astăzi este mai puternic față de 7 valute din coșul valutar IVM-10”, mai susține expertul economic.
În luna iunie, expertul Veaceslav Ioniță spunea că criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. Or, acest lucru poate fi sesizat pe piața valutară prin vânzările de valută ale persoanelor fizice. În luna martie și aprilie volumul transferurilor a scăzut cu 18 milioane USD la 188 mil. USD.
Cea mai mare cădere a fost în aprilie cu 12%. Însă transferurile cetățenilor nu reflectă situația pe piața valutară. Indicatorul cel mai relevant sunt vânzările de valută ale persoanelor fizice, conform constatărilor economistului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
Comentarii