Foto: ZdG

Deputatul Pro Moldova, Corneliu Padnevici, a anunțat că s-a tratat de COVID-19. Acesta mai spune că a donat și plasmă covalescentă.

„Statisticile privind gradul de infectare cu COVID-19 nu sunt doar cifre seci. Am simțit acest lucru pe propria piele, după ce m-am infectat cu coronavirusul de tip nou. Din fericire, boala a decurs în formă ușoară și nu mi-a afectat familia. După ce m-am recuperat, am decis să contribui la însănătoșirea altor pacienți, pe care boala i-a lovit mai tare”, a ascris deputatul pe pagina sa de Facebbook.

Luni, 12 octombrie, parlamentarul susține că a mers la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui și a donat plasmă cu anticorpi pentru COVID-19.

„Doamna Svetlana Cebotari, directorul Centrului, mi-a explicat că plasma convalescentă de la un singur pacient tratat poate ajuta la salvarea a trei vieți ale bolnavilor în stare gravă și foarte gravă. Vin cu un apel, pe această cale, către toți cei care au reușit să învingă maladia. Vă îndemn să donați plasmă și să ajutați medicii, în acest mod, să salveze vieți! Nu e momentul acum să rămânem indiferenți”, este îndemnul deputatului Corneliu Padnevici.

Foto: Facebook, Corneliu Padnevici

La data de 10 octombrie, fosta ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan, a descris pe pagina sa de Facebook modul în care a reușit să se trateze de COVID-19 și a venit cu recomandări pentru autorități în contextul administrării situației epidemiologice cauzate de noul coronavirus.

„După două săptămâni dificile de luptă cu SARS-CoV-2, am reușit să învingem boala. Eu am fost prima care a prezentat simptome, iar la câteva zile, deși m-am autoizolat, rând pe rând s-au îmbolnăvit toți membrii familiei. Tabloul clinic a fost diferit, în schimb presiunea psihologică ne-a încercat pe toți în egală măsură”, a început deputata Pro Moldova.

Concluziile ex-ministrei Sănătății

Potrivit Ruxandei Glavan, punga cu medicamente la care a fost cooptată pe rând întreaga familie a costat în jur de 6.080 de lei.

„Precizez că aveam acasă termometru, pulsoximetru și unele vitamine. Am avut nevoie pe parcurs și de unele analize și investigații radiologice, pentru ele am primit bilet de trimitere de la medicul nostru de familie. Datorită acestor investigații am depistat la timp unele complicații și am corectat tratamentul. Partea proastă a lucrurilor e faptul că cei mai mulți dintre pacienții care se tratează la domiciliu nu au acces la investigații sau dacă obțin bilet de trimitere, se programează cu greu sau nu pot ajunge fizic, mai ales în afara capitalei, iar asta îi face vulnerabili în fața complicațiilor”, a scris ea.

Precizările Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Pentru a contribui la salvarea de vieți, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

În perioada 13 aprilie-24 septembrie 2020, 837 de persoane tratate de COVID-19, s-au solidarizat în lupta contra infecției, asigurând 2862 doze de plasmă, care au fost distribuite în instituțiile medicale în care se tratează pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here