Tiziana Fabi/AFP/Getty Images

O turistă canadiană, care acum 15 ani a furat mai multe artefacte din orașul antic Pompeii, le-a expediat unei agenții turistice din sudul Italiei, susținând într-o scrisoare de mărturisire că acestea ar fi „blestemate”, scrie The Guardian. 

Canadianca, pe nume Nicole, a trimis un colet cu două plăci de mozaic, părți dintr-o amforă și o bucată de ceramică către o agenție de turism din sudul Italiei, însoțit de o scrisoare de mărturisire.

Femeia, care a vizitat parcul arheologic Pompeii în 2005, pe când avea 20 de ani, a învinuit lucrurile furate de faptul că i-au cauzat nenorociri în următorii ani, inclusiv de cancer de sân de două ori și o serie de dificultăți financiare.

„Vă rog, luați-le înapoi, aduc ghinion”, a scris ea în scrisoare. 

Atunci când a decis să sustragă fragmentele, femeia s-a gândit că își dorește să aibă o bucată de istorie pe care „nimeni nu poate avea”, dar că piesele aveau „atâta energie negativă … legată de acel pământ al distrugerii”, a mai scris Nicole în scrisoarea transmisă agenției de turism.

În scrisoare, Nicole a mărturisit că și-a învățat lecția și că dorește „iertare de la Dumnezeu”. „Acum am 36 de ani și am avut cancer de sân de două ori”, a spus ea. „Ultima dată am suferit o dublă mastectomie. Eu și familia mea am avut și probleme financiare. Suntem oameni buni și nu vreau să transmit acest blestem familiei sau copiilor mei”.

Nicole nu este singura care se căiește pentru furt. Coletul conținea și o scrisoare a unui cuplu, tot din Canada, împreună cu câteva pietre furate de pe sit.

„Le-am luat fără să ne gândim la durerea și suferința acelor suflete rătăcite, pierdute în timpul erupției Vezuviului”, se arată în cealaltă scrisoare. „Ne pare rău, vă rog să ne iertați că am făcut această alegere teribilă. Fie ca sufletele lor să se odihnească în pace”.

Pompeii este al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia, după Colosseum-ul din Roma, cu aproape patru milioane de vizitatori în 2019 și de ani de zile s-a confruntat cu turiști care fură artefacte. 

De cele mai multe ori, turiștii își doresc să păstreze obiectele furate ca suveniruri, dar unii hoți au încercat să le vândă online. În 2015, o cărămidă luată din ruine în 1958 a fost scoasă la vânzare pe eBay.

Orașul Pompeii a fost îngropat în cenușă vulcanică după o erupție catastrofală a Vulcanului Vezuviu, în anul 79 d.Hr., și a rămas îngropat până în secolul al XVI-lea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here