Peste două milioane de moldoveni au călătorit în Uniunea Europeană de la liberalizarea regimului de vize

Autor: , in Actualitate / Social / Travel / 12 octombrie, 2020, 19:49 Etichete: , ,

La şase ani de la liberalizarea regimului de vize, 2,3 milioane de moldoveni au călătorit în Uniunea Europeană doar cu paşaportul biometric, a fost facilitat procesul de vămuire electronică, îmbunătăţită guvernanţa în domeniul financiar, dar şi implementate diverse proiecte de dezvoltare socială. Sunt doar câteva din realizările şi beneficiile obţinute de Republica Moldova în urma semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, punctate într-un raport, citat de Mesager

Raportul prezintă datele colectate şi monitorizate în decursul acestui an. Astfel, s-a constat că aproximativ două treimi din mărfurile moldoveneşti au ca destinaţie ţările membre ale UE, iar 50 la sută din importuri sunt de origine europeană.

Totodată, şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a menţionat că Republica Moldova a eşuat în realizarea unor reforme importante în domeniul bancar şi cel al justiţiei.

„Despre continuitatea reformelor, cred că putem vorbi despre stagnare, iar în unele cazuri şi de paşi înapoi. În ceea ce priveşte reforma justiţiei, nu numai că nu avem o viziune de reformă, dar avem modificări succesive ale legislaţiei, fie fără discuţii publice, precum legea procuraturii. Moldova încă nu a trecut testul investigării şi recuperării fraudei bancare din 2014”, a declarat ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko.

În același timp, Adrian Lupuşor, director executiv „Expert-Grup”, a spus că „comerţul nostru cu UE a devenit mai echilibrat. Moldova a devenit mai competitivă pe piaţa comunitară. Principalul beneficiar al acordului este sectorul agroalimentar, anume acolo am observat creşterea cea mai puternică a exporturilor, semnarea acordului de asociere are un impact mult mai puternic faţă de sectorul industrial, care era liberalizat”.

Potrivit autorităţilor, urmează să fie aprobate o nouă agendă de asociere şi priorităţile pe termen scurt şi mediu. Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost semnat în data de 27 iunie 2014 şi a intrat parţial în vigoare în toamna aceluiaşi an. În urma relaţiilor de parteneriat a fost permisă libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni în spaţiul comunitar şi a fost posibilă majorarea exporturilor moldoveneşti pe piaţa UE.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X