Toate taxele locale ar putea fi plafonate, iar unele – anulate. Argumentele Ministerului Finanțelor și reacția CALM

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 12 octombrie, 2020, 14:07

Ministerul Finanțelor propune, în documentul strategic ce vizează măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, proiect supus spre consultări publice, plafonarea taxelor locale, precum și eliminarea unora. Inițiativa nu este susținută de autoritățile publice locale (APL), menționând că nu este justificată.

Conform proiectului, mărimea maximă a taxelor locale va fi stabilită având în vedere analiza cotelor actuale adoptate de autoritățile locale.

Autorii inițiativei susțin că excluderea plafonării cotelor taxelor locale a dezvăluit mai multe lacune ale APL în exercitarea competențelor aferente, cum ar fi: incertitudine pentru mediul de afaceri, abordarea selectivă a autorităților competente din diferite localități la stabilirea taxelor locale aplicabile și a cotelor acestora, generarea unor situații de abuz/discriminare față de contribuabili prin stabilirea unor cote exagerate ale taxelor locale, lipsa unui mecanism legal de ajustare a cotelor taxelor locale și acordarea unui tratament preferențial principiului autonomiei APL în raport cu principiul echității fiscale.

De cealaltă parte, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, nu susține propunerea, deoarece „până în prezent nu avem un studiu relevant al problemei, în care să fie justificată această inițiativă, să fie prezentate cazuri concrete, motivele, ce fel de categorii de agenți economici au de suferit”.

„Avem impresia că Ministerul Finanțelor alege cea mai simplă cale și că în acest caz cineva are anumite interese. (…) Avem 898 de primării, toate diferite după numărul de populație, mărimea bugetelor, dezvoltarea economică, relația APL-comunitate, cum vă închipuiți să stabiliți niște plafoane valabile pentru toate primăriile?”, a întrebat Furdui, în cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM”, accentuând că unii primari ar putea accepta această plafonare, doar că în condițiile când ar avea alte resurse și ar exista un sistem financiar mai echilibrat.

CALM mai amintește că, în 2014, Legea privind plafonarea taxelor locale a fost declarată neconstituțională de Înalta Curte.

Totodată, Ministerul Finanțelor propune, „în scopul eficientizării și optimizării sistemului de impozite și taxe în republica Moldova”, optimizarea numărului de impozite și taxe prin eliminarea taxelor „cu un randament fiscal scăzut”: taxa pentru parcaj, taxa de organizare a licitațiilor și loteriilor pe teritoriul unității administrativ-teritoriale, taxa de plasare a publicității și taxa pentru posesorii de câini, estimând că impactul net bugetar al măsurii propuse va constitui minus 3,6 milioane de lei.

Potrivit lui Furdui, aceste modificări „pot afecta bugetele unor localități care au venituri din aceste taxe”.

Cât despre anularea facilității ce vizează dreptul la o reducere cu 15% a sumei impozitului pe bunurile imobiliare pentru contribuabilii care achită suma integrală a impozitului pentru anul fiscal în curs până la 30 iunie a anului respectiv, directorul executiv al CALM subliniază că scutirile ar trebui să fie stabilite la nivel local, iar astfel „autoritățile publice locale ar avea o politică fiscală proprie”.

În același document, Ministerul Finanțelor propune modificarea mecanismului actual de achitare a taxei pentru drumuri de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova prin excluderea taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, concomitent cu majorarea accizei la produsele petroliere. Mai exact, mărimea taxei rutiere suportată de către contribuabil va fi direct proporțională cu cantitatea de produse petroliere consumată.

„Pentru acest subiect este nevoie de o discuție separată, cu participarea tuturor actorilor interesați. Acum câțiva ani, când s-a decis finanțarea directă a drumurilor, au apărut premisele de a acoperi măcar în proporții minimale aceste goluri din bugetele locale. Distribuirea celor 50% din Fondul Rutier servesc această garanție, iar modificările propuse de Ministerul Finanțelor schimbă tot acest concept și principala problemă va fi de a garanta că sumele respective vor ajunge în bugetele locale și vor fi distribuite în mod obiectiv, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. (…) Temerea noastră este că bugetele locale nu vor primi sumele respective, dacă la acest capitol nu vor exista niște reglementări foarte clare”, a punctat directorul executiv al CALM.

Ministerul Finanțelor precizează că va definitiva și prezenta proiectul de lege după ce va recepționa propunerile de la cetățeni, care pot fi expediate, până la 15 octombrie, la adresa electronică: corina.alexa@mf.gov.md, cu subiectul „Propunere – politica fiscală și vamală 2021”.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X