Un sit arheologic de importanță națională, afectat de săpăturile unei companii de construcții. Lucrările au fost stopate

Autor: , in Actualitate / Social / 12 octombrie, 2020, 20:37 Etichete: , , , ,

Un vechi sit arheologic din sectorul Rîșcani al Capitalei a fost afectat de lucrările de construcție demarate pe un teren acaparat „ilegal”, susține viceprimarul Victor Chironda, care a dispus sistarea lucrărilor.

Solicitat de Cotidianul, viceprimarul a declarat că este vorba despre o colină, ce reprezintă un loc foarte vechi de înmormântare.

Potrivit lui, cel care a acaparat terenul este al unuia dintre vecini. „Aceștia au văcut că stă un teren al nimănui și au decis să construiască pe el”.

„În urma sesizărilor colegilor de la Agenția Națională Arheologică și a societății civile, am convocat structurile municipale de profil la un control la str. Circului 53, unde au început lucrări de construcție care au afectat un monument arheologic de importanță națională”, a scris Chironda, care este responsabil de Urbanism și Mobilitate Urbană în cadrul Primăriei Chișinău, pe pagina sa de Facebook.

Urbanistul a menționat că împreună cu Pretura Rîșcani, DGAURF, Poliția și Agenția Arheologică a constatat că lucrările sunt realizate cu încălcări. Potrivit lui, proprietarul din preajmă ar fi acaparat ilegal o mare bucată de teren municipal, iar lucrările duc la degradarea monumentului arheologic.

Prin urmare, Victor Chironda a dispus ca toate lucrările să fie oprite, iar pretura a emis Prescripție pentru sistarea lucrărilor de construcție neautorizate.

Agentul economic a fost somat să prezinte toate actele de care dispune în legătură cu terenul în cauză, iar reprezentanții DGAURF urmează să emită o constatare despre ocuparea abuzivă a terenului.

După ce toate încălcările vor fi constatate oficial, Chironda spune că agentul economic va fi obligat să elibereze terenul și să restabilească sau să conserveze panta afectată. De asemenea, Primăria și Agenția Arheologică vor depune o plângere la Procuratură, în care vom cere tragerea la răspundere a celor care și-au permis să afecteze monumentul.

„În paralel, am demarat procesul de înregistrare a celor 12 ari de teren proprietate publică (cât are colina) după municipalitate, astfel încât nimeni să nu poată să mai atenteze la acest teren (terenul verde). Pregătim demersurile necesare la APP în acest sens”, spune Chironda.

Victor Chironda/Facebook
Victor Chironda/Facebook
Victor Chironda/Facebook
Victor Chironda/Facebook
Victor Chironda/Facebook
Victor Chironda/Facebook
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X