Misterul căutării lui Plahotniuc. Interpol România: Chișinăul nu a expediat nicio cerere (DOC)

Autor: , in Actualitate / Politic / 13 octombrie, 2020, 19:16

Vladimir Plahotniuc nu a fost obiectul vreunei cereri de asistență de cooperare polițienească internațională între Biroul Național Interpol din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și corespondenții din Republica Moldova. Este răspunsul oficial pe care Jurnal TV l-a primit de la Inspectoratul General al Poliției Române. Se întâmplă în condițiile în care Igor Dodon acuza Bucureștiul că n-ar fi cooperant în procesul de capturare a fostului lider PDM.

Biroului Interpol România i s-a solicitat să informeze dacă autoritățile de la Chișinău au expediat vreo solicitare, în august-septembrie curent, către Poliția Română/Biroul Național Interpol pentru identificarea, localizarea și extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din România în Republica Moldova.

„Persoana la care faceți referire, în perioada menționată, nu a făcut obiectul vreunei cereri de asistență de cooperare polițienească internațională între Biroul Național Interpol din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și corespondenții din Republica Moldova”, se spune în răspunsul oferit de către reprezentanții Biroului Interpol România.

Ce spune Ministerul Afacerilor Interne, în urma informației de mai sus:

„Ministerul Afacerilor Interne reiterează despre faptul că informațiile prezentate în luna septembrie 2020 despre demersurile transmise autorităților din România sunt oficiale și veridice, la fel și despre informațiile recepționate prin canalele speciale de comunicare. În urma comunicărilor avute cu instituțiile responsabile din România, inclusiv cu Inspectoratul de Poliție, am fost informați despre faptul că postul de televiziune Jurnal Tv a interpretat răspunsul la solicitarea expediată și respectiv a publicat o știre falsă, care a generat alte știri.
Mai exact, Poliția Română a răspuns la întrebarea dacă autoritățile din Moldova au comunicat prin intermediul Biroului Interpol și Inspectoratului de Poliție Română, iar răspunsul a fost nu, pentru că comunicarea care a avut loc prin alte canale specializate, mai exact demersurile au fost făcute prin canalul securizat de legătură SIENA al Europol”, precizează reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susține că Biroul Interpol Moldova „a făcut nenumărate demersuri pe filiera bilaterală către Statele Unite ale Americii, România și Turcia, pentru a verifica unele informații recepționate” și că „MAI deține de mai mult timp informații despre faptul că Vlad Plahotniuc a părăsit Statele Unite și a traversat frontiera cu Turcia și România”.

La data de 30 septembrie, MAI-ul de la Chișinău anunța că a tăinuit această informație de opinia publică pentru a nu periclita extrădarea acestuia în Republica Moldova, deși presa vuia de trei zile despre călătoriile lui Plahotniuc.

Foto: jurnal.md

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X