(VIDEO) „Mă aflu la Chișinău”. Confesiunile unui fost deputat român condamnat la închisoare. Cum a obținut cetățenia Republicii Moldova

Autor: , in Actualitate / Social / 13 octombrie, 2020, 21:06

Fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat peste Prut la 4 ani și 8 luni de închisoare, susține că se află în Republica Moldova. Acesta a confirmat că deține cetățeania țării noastre, spunând că este vorba de „redobândirea cetățeniei”, întrucât bunica sa este originară din satul Congaz, UTA Găgăuzia.

Rizea a declarat în cadrul unui interviu pentru presa din România că atunci când a obținut pașaportul moldovenesc era „doar judecat” și nu exista o sentință finală. Confesiunile au fost făcute din Parcul Catedralei din Chișinău.

„Mi-am depus actele la începutul anului 2017 pentru acordarea cetățeniei Republicii Moldova, pentru a dobândi cetățenia Republicii Moldova. Vreau să fac precizarea că am dobândit cetățenia în decembrie 2017 când eram doar judecat. Urmărirea penală se încheie în momentul în care un cetățean este trimis în judecată, iar eu eram trimis în judecată, dar mă bucuram de prezumția de nevinovăție, nu fusesem judecat nici măcar în primă instanță. Atenție, foarte mare, am obținut prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la București”, a declarat fostul deputat român Cristian Rizea.

În intervenția sa de la Chișinău, fostul deputat român menționează despre legăturile de rudenie datorită cărora ar fi obținut cetățenia țării noastre.

„Așa cum un cetățean moldovean redobândește cetățenia română, așa și eu. Bunica mea a fost cetățean al Republicii Moldova. Primăria din Congaz își are sediul în fosta casă în care s-a născut bunica mea, vorbim de Găgăuzia, în acea zonă, la 200 de km de aici. Da, nu am fost prezent, iar pașaportul a fost emis de Agenția Servicii Publice, dar l-am primit la Ambasada Republicii Moldova de la București, unde și am depus jurământul(…) Este o procedură legală”, a argumentat Rizea.

Fostul deputat român susține că s-a mutat la Chișinău la data de 1 octombrie 2018.

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

La acest subiect:

Presă: Un fost deputat român condamnat la închisoare se ascunde în Moldova. Ar fi protejat chiar de Dodon

Președinția dezminte: „Instituția nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X