(VIDEO) Va construi un centru pentru meșteri populari! Descoperă povestea Lilianei Starciuc, care brodează ii tradiționale

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / Cultură/Media / Materiale Video / Social / 13 octombrie, 2020, 16:13

Liliana Starciuc este o meșteriță populară originară din satul Pârlița, raionul Ungheni, care brodează manual ii tradiționale. Este membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova și directorul primului Centru de Meșteșuguri Tradiționale din municipiul Ungheni.

Femeia a moștenit darul de la bunica sa, alături de care a învățat cum să țese și să croșeteze. „Bunica țese la stative, croșeta, cosea la mașină, făcea multe lucruri frumoase, prosoape, covoare și noi acolo mergeam și chiar torceam lână, făceam tot ce trebuie pentru covoroașe”, a precizat meșterul popular, Liliana Starciuc.

Autor: Anatol Fornea

Ideea de a crea Centrul de Meșteșuguri Tradiționale a venit în urma unei nenorociri din viața femeii. În atelierul pe care l-a deschis, femeia a creat un număr impresionant de icoane.

„Totul s-a început de la icoane. Către Dumnezeu m-am întors mai mult cu fața. Am început a broda, aceasta este prima icoană care eu am brodat-o în viața mea apoi s-a pornit lucrul mai departe, am intrat într-un azart că nu mă puteam opri, dormeam doar 3-4 ore pe noapte”, spune meșterul popular.

În atelierul meșteriței găsim icoane executate în așa numita tehnica vitraliului, brodate sau chiar pictate. De asemenea, femeia creează ii tradiționale și flori din pânză. O ie ajunge să coste până la cinci mii de lei. Despre icoane, femeia spune că nu sunt de vânzare.

„Dacă luăm această icoană, ea este undeva în jur de 28 mii de lei. Da eu nu vând, icoanele mele sunt doar ca muzeu, eu nu pot vinde icoana”, a subliniat Liliana Starciuc.

Femeia vorbește cu regret despre numărul mic al meșterilor populari din țară, majoritatea alegând să-și construiască un viitor peste hotare. Planifică să construiască o zonă specială pentru meșterii populari din zonă.

„Vreau să construiesc iată așa un centru de meșteșuguri cu expoziții permanente, cu un bloc unde meșterii populari, toți din comunitatea noastră, din tot județul, ar putea să-și expună lucrările”, spune femeia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X