Azerbaidjanul preia controlul asupra unor părţi din Nagorno-Karabah

Autor: , in Externe / 14 octombrie, 2020, 22:08 Etichete:

Azerbaidjanul a preluat controlul în mai multe localităţi din Nagorno-Karabah în conflictul cu Armenia asupra regiunii locuite de o majoritate armeană, au anunţat miercuri, 14 octombrie, ambele părţi şi autorităţile regionale, citate de agenţia DPA și Agerpres.

Azerbaidjanul a reuşit să mute frontul mai adânc în regiunea aflată în conflict, a declarat într-un comunicat Arayik Harutyunyan, liderul regional al Nagorno-Karabah.

Armata armeană a confirmat că forţele azere au reuşit să preia controlul mai multor zone, marcând prima recunoaştere oficială a Erevanului asupra avansării adversarului, notează agenţia germană de presă.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a scris pe Twitter că armata azeră a cucerit opt sate. Baku a declarat că armata azeră are acum sub control în total 45 de localităţi în Nagorno-Karabah, ceea ce armata armeană iniţial a negat. Televiziunea de stat azeră a arătat oameni pe străzi sărbătorind cu focuri de artificii.

Armenia a raportat sute de victime în conflictul care a început pe 27 septembrie. Azerbaidjanul nu a dezvăluit bilanţul victimelor sale, deşi a declarat că 43 de civili au murit.

Regiunea Nagorno-Karabah, care are aproximativ 145.000 de locuitori, este controlată de forţele armene, dar recunoscută de Naţiunile Unite ca parte a Azerbaidjanului predominant musulman. Conflictul actual mocneşte de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1990, când regiunea, populată predominant de creştini armeni, s-a desprins de Azerbaidjan.

Deşi a existat în ultimii ani o escaladare repetată a violenţei, luptele recente sunt cele mai sângeroase de la încetarea focului din 1994.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X