(DOC) Trei deputați propun modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / Uncategorized / 14 octombrie, 2020, 19:49

Jumătate dintre membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) ar putea fi membri ai Guvernului și ai structurilor subordonate, iar jumătate – specialiști în domeniul sănătății publice. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat de către deputații Liviu Vovc, Dinu Plîngău și Alexandru Slusari.

Autorii menționează că, actualmente, componența CNESP este „nereprezentativă, din ea făcând parte reprezentanții Guvernului și instituțiilor subordonate, lipsind epidemiologii, virusologii, oamenii de știință, în componența comisiei fiind inclus un singur medic epidemiolog care în același timp ocupă funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și care nu poate de unul singur să vină cu cele mai bune soluții pentru combaterea pandemiei și în consecință avem un număr mare de infectări zilnice”.

Astfel, cei trei reprezentanți ai Platformei DA propun ca punctul 1) al articolului 55 alin. (1) din Legea privind supravegherea de stat a sănătăţii publice nr. 10 din 03.02.2009 să aibă următorul conținut: „instituie Comisia naţională extraordinară de sănătate publică din care vor face parte 50% membrii Guvernului și reprezentanții ai structurilor subordonate Guvernului în responsabilitatea directă a cărora este monitorizarea și combaterea unei urgențe în sănătate publică și 50% specialiști în domeniul sănătății publice reprezentanți ai Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Academiei de Științe a Moldovei, Școlii de Management în Sănătate Publică, din societatea civilă și cu drept de vot consultativ reprezentanți ai organismelor internaționale”.

Potrivit lor, în lupta cu pandemia de COVID-19, CNESP „nu a făcut față situației, iar răspândirea virusului nu a putut fi ținută sub control”.

„Cel mai important rol în elaborarea strategiilor și gestionarea activității instituțiilor implicate în monitorizarea și combaterea pandemiei o are CNESP. În astfel de structuri și în astfel de situații, veriga principală ar  trebui să fie epidemiologii, oamenii din domeniul sănătății publice, a căror experiență să fie luată în calcul și cărora trebuie să li se ofere toate pârghiile de conducere pentru ca în termeni proximi să fie luate cele mai bune decizii pentru combaterea unei epidemii”, susțin parlamentarii.

Proiectul a fost înregistrat de Secretariatul Parlamentului și se află la etapa de examinare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X