Lavrov acuză SUA: Încearcă să creeze în R. Moldova „un nou abces” în spațiul postsovietic

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / Prezidențiale 2020 / 14 octombrie, 2020, 17:53 Etichete: ,

Statele Unite încearcă să creeze din Republica Moldova un nou „abces” în spațiul post-sovietic, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat miercuri mai multor media ruse, precum radio Sputnik, „Govorit Moskva” şi ziarul Komsomolskaia Pravda, transmite agenţia de presă oficială rusă TASS.

Cu toate acestea, Rusia şi SUA ar putea să coopereze în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean din Republica Moldova, a spus Lavrov. În acest sens, şeful diplomaţiei ruse a evocat formatul de negocieri „5+2” în problema rezolvării diferendului din regiunea din stânga Nistrului, formulă din care fac parte şi Statele Unite (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus UE şi SUA ca observatori).

„Deocamdată, din păcate, acest mecanism pentru soluţionarea problemei transnistrene nu funcţionează pentru că, înainte de toate, americanii încearcă să preia controlul şi să facă în aşa fel încât în Republica Moldova să apară un alt abces în spaţiul postsovietic”, a insistat Lavrov, acuzând SUA că ar încerca „să facă imposibilă funcţionarea acelei coaliţii formată cu ceva timp în urmă între Maia Sandu şi Igor Dodon şi Partidul Socialist (al preşedintelui moldovean)”.

„Ei (americanii) vor o victorie univocă a forţelor prooccidentale”, a spus ministrul rus de externe, referindu-se la viitoarele alegeri prezidenţiale de la 1 noiembrie în Republica Moldova.

Anterior, deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat că în Republica Moldova ar fi sosit o echipă de câteva zeci de consultanți politici din Federația Rusă, care urmează să-l consilieze pe Igor Dodon în campania electorală de la 1 noiembrie.

Persoanele ar fi fost invitate pentru acordarea sprijinului în alegeri candidatului Igor Dodon, iar costurile contractării acestor consultanți nu sunt declarate la Comisia Electorală Centrală, susțin deputații PAS.

De cealaltă parte, reprezentanții șefului statului au negat aceste informații.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X