Lista oficialilor ruși sancționați de UE în cazul otrăvirii lui Alexei Navalnîi

Autor: , in Externe / Politic / 14 octombrie, 2020, 21:11 Etichete:

Printre oficialii ruşi vizaţi de sancţiunile Uniunii Europene pentru otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi ar fi un critic virulent al Kremlinului, ar figura şeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia şi primul adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse, a declarat miercuri, 14 octombrie, sub anonimat, un diplomat european pentru Reuters, citat de Agerpres.

Pe această listă cu sancţiuni s-ar afla și şeful direcţiei de politică internă din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Moscova, doi viceminiştri de la apărare, precum şi trimisul preşedintelui Vladimir Putin în districtul federal Siberia, a adăugat acelaşi reprezentant al UE.

Omul de afaceri Evgheni Prigojin – finanţatorul fabricii de trolli ruşi de la Sankt Petersburg şi al grupului de mercenari Wagner – se află de asemenea sub regimul sancţiunilor UE, în dosarul libian, a indicat sursa citată.

Uniunea Europeană ar fi convenit să sancţioneze şase persoane şi o companie din Federaţia Rusă în urma otrăvirii opozantului rus Alexei Navalnîi, a relatat anterior DPA, citând diplomaţi europeni.

Alexei Navalnîi şi-a pierdut cunoştinţa în timpul unui zbor intern în Siberia pe 20 august şi două zile mai târziu a fost transportat în Germania în comă. După realizarea unui test în laboratorul armatei, Germania a ajuns la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok, de uz militar. Alte două laboratoare – unul din Franţa, celălalt din Suedia – au confirmat rezultatul anunţat de Berlin.

Şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat săptămâna trecută că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok. Rusia însă respinge categoric orice implicare în otrăvirea opozantului rus şi a avertizat miercuri prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov că va răspunde la sancţiunile UE cu măsuri „în oglindă”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X