(VIDEO) Deși Chișinăul e sub cod roșu de sănătate publică, oamenii s-au înghesuit de Hramul Orașului și au ignorat regulile epidemiologice

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / 14 octombrie, 2020, 19:35

Pandemia de COVID-19 a schimbat Ziua orașului Chișinău. În acest an, evenimente culturale au avut loc în toate sectoarele, ci nu doar în inima Capitalei, așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani. Autoritățile au organizat, astfel, pentru ca să evite aglomerațiile, dar și ca să prevină răspândirea virusului. Chiar și așa, petrecăreții n-au ținut cont de reguli, ba mai mult s-au înghesuit, în special, în scuarul Catedralei Mitropolitane, unde a fost inaugurată sărbătoarea.

De Hramul Capitalei, zeci de oameni s-au îmbulzit în fața Catedralei Mitropolitane, unde mitropolitul Vladimir a oficiat liturghia. Atât fața bisericească, cât și alte persoane n-au purtat măști.

„Deși autoritățile locale au anunțat că numărul persoanelor prezente la manifestație nu trebuie să fie mai mare de 50, acest lucru nu este respectat. Din câte puteți vedea, aici, în centrul capitalei, sunt mai mult de 100 de oameni care se înghesuie, iar despre respectarea distanței sociale nici nu poate fi vorba”, a spus reporterul COTIDIANUL TV, Anatol Fornea.

Unele persoane spun că nu țin cont de regulile epidemiologice, deoarece pun la dubii existența virusului.

Nu prea cred în chestiile astea. Nu știu cât este de periculos. Poate și într-adevăr este. Mai degrabă este un joc politic cred că”.

„Noi nu putem să ținem distanța, fiindcă suntem oameni cu oameni, suntem suflet la suflet și chiar mă doare”.

Eu sunt venită din Anglia. În Anglia se respectă mult mai mult distanța. Noi suntem mai nepăsători față de aceasta”.

În parcul Catedralei au fost organizate recitaluri ale artiștilor naționali, dar și o expoziție de artă. Pe scriitoarea Ana Bodrug am surprins-o în timp ce încerca să-și vândă cărțile pe care spune că n-are, unde să le vândă din cauza pandamei de COVID-19.

„Sunt nevoită, fiindcă le primeau la magazine, le primeau, unde se achiziționează cărțile. Acum se închid, se desființează”, a declarat scriitoarea, Ana Bodrug.

Femeia, de 70 de ani, povestește că Hramul Chișinăului din acest an n-are nicio alură de sărbătoare pentru ea. Cu o vizibilă tristețe pe chip, bătrâna a spus că verișorul său a fost răpus de noul coronavirus.

„Ca o tragedie, iată chiar mai ieri a decedat verișorul meu care era de o vârstă cu mine. Dumnezeu să-l ierte”, a mai spus Ana Bodrug.

Și meșterița populară, Eugenia Moldovanu, susține că sărbătoarea din acest an a căpătat note destul de triste din cauza pandemiei.

„Nu mai sunt și acele concerte, și nu mai sunt chiar și acele mâncăruri tradiționale. Noi am făcut online, dar online, omul mai ales dacă nu pipăie, el nu cumpără”, afirmă Eugenia Moldovanu.

Prezent la eveniment, primarul Capitalei, Ion Ceban, susține că aglomerațiile din această zi s-au format din cauza iresponsabilității moldovenilor.

„Noi am făcut tot posibilul ca să asigurăm cu măști, cu dezinfectanți. Ați văzut că sunt voluntari, echipe, am făcut apeluri către oameni. Așa sunt oamenii noștri, unii respectă, alții nu prea spre mare regret”, a declarat Ion Ceban.

Chișinăul a marcat 584 de ani de la prima atestare documentară. Evenimentul  coincide cu Hramul oraşului, zi în care creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc „Acoperământul Maicii Domnului”. Aceasta este considerată cea mai importantă sărbătoare creștină de toamnă.

Reporter: Anatol Fornea

Imagine: Nicolai Șecun

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X