(VIDEO) Fără bărbați și copii la o serbare de la nordul țării! Femeile din Sofia sărbătoresc „Verdele” din anul 1900

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / Cultură/Media / Materiale Video / Populare / 14 octombrie, 2020, 09:47

Femeile din satul Sofia, raionul Drochia, în fiecare an, organizează un eveniment inedit. Sărbătoresc „Verdele”. În această zi, gospodinele scot din casă toate florile, chefuiesc și se înfruptă din bucate alese. La sărbătoare au acces doar femeile.  

Femeile se adună la una din gospodinele din sat, care pregătește bucate alese și le aranjează pe o pânză țesută din cânepă și in.

Autor: Diana BOTNARU

„Fiecare gospodină care vine la sărbătoarea asta a VERDELUI numaidecât trebuie să aducă verdeață și să dea de pomană o cănuță, un șervețel, o străchinuță”, spune organizatoare Alexandra Nelipovscaia.

La această masă, numită și băutul pe nalbă, accesul bărbaților și al copiilor este strict interzis. După ce mănâncă pe săturate, începe a doua parte a sărbătorii. Femeile se maschează și pornesc prin sat. Mătușa Liuba are 70 de ani și spune că participă la această sărbătoare încă din perioadă când era adolescentă. Femeia ne-a povestit și legenda sărbătorii.

Se duc la râu acolo două cumătre și discutau între ele: iată eu mi-am scos a mele, iar cealaltă zice: chiar așa nu luăm nimic, haide că iaca eu am două plăcinte hai și o-m sta aici amândouă, până s-o îngrămădit vreo două. Și iată de acolo s-o iscat și verdele.

Acum, VERDELE se sărbătorește mai modest, dar pe timpuri această sărbătoare era o adevărată competiție a frumosului.

Acum suntem rare, dar atunci Doamne câte eram și ne grămădeam acolo toate, ne îmbrăcam frumos, tot binișor. Puțin stăm la masa, facem oleacă de curaj și ne pornim prin sat”, a precizat Olga Motruc.

Sărbătoarea VERDELUI a luat naștere încă în anul 1900.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X