Candu vrea modificarea legislației și a Constituției astfel încât pensia minimă să nu fie mai mică decât minimul de existență

Autor: , in Actualitate / Politic / 15 octombrie, 2020, 12:09 Etichete: ,

Președintele Partidului Pro-Moldova, Andrian Candu, cheamă toate formațiunile politice din Parlament să se întrunească în ședință legislativă pentru a fi aprobate două proiecte de legi privind modificarea legislației și a Constituției, astfel încât bătrânii să primească o pensie nu mai mică decât minimul de existență.

„Venim astăzi cu propunerea de modificare a legislației ce ține de pensia minimă pentru limita de vârstă. Noi propunem o modificare la legea cu privire la sistemul public de pensii prin care să fie stipulat la art.12 că minimul pensiei nu poate fi mai mic decât minimul de existență. Minimul de existență este de aproximativ 2.100 de lei. Respectiv, după modificarea legislației și aprobarea acestui proiect de lege, toți pensionarii din R. Moldova vor avea cel puțin 2.100 de lei pensia”, a declarat Andrian Candu.

Un alt proiect de lege pe care îl propune Pro-Moldova este de modificarea unui articol din Constituția Republicii Moldova.

„De asemenea, venim cu un proiect de modificare a Constituției și anume art.47 care prevede traiul decent asigurat de stat prin introducerea unui alineat ce spune în felul următor: statul va asigura fiecărui pensionar o pensie minimă egală cel puțin cu minimul de existență. Este un subiect care a fost promis de toți candidații care sunt astăzi în cursa electorală”, a mai adăugat Candu.

În acest sens, liderul Partidului Pro-Moldova a precizat că fracțiunea pe care o conduce a pregătit o cerere de convocare a unei ședințe speciale a Parlamentului, preconizată pentru data de 22 octombrie. Menționăm că pentru a întruni ședința legislativă este nevoie de 34 de semnături ale deputaților.

„Îi invităm pe absolut toți cei care sunt astăzi în Parlament să semneze cererea de convocare a ședinței plenare pentru săptămâna viitoare, să semneze proiectul de lege de modificare a Constituției și, săptămâna viitoare, pe lângă multe proiecte de legi care sunt de urgență, să susțină și proiectul de lege de modificare a pensiei prin care minimul de pensie nu trebuie să fie mai mic decât minimul de existență”, spune deputatul.

Vezi și: Platforma DA propune modificarea Constituției, astfel încât statul să fie obligat să ofere salarii și pensii mai mari decât minimul de existență

De menționat că, anterior, candidatul Platformei DA la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, Andrei Năstase, a promis majorarea până la 2.500 de lei a pensiei minime.

Promisiunile au fost făcute la scurt timp, după ce candidata la prezidențiale a PAS, Maia Sandu, a promis pensie minimă de 2000 de lei, ci nu de puțin peste 1.100 de lei, așa cum este în prezent. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X