facebook.com

O Alee a Celebrităților, asemeni faimoasei „Walk of Fame” de la Hollywood, va fi inaugurată și la Chișinău. Primele stele vor dedicate unor artiști marcanți ai Teatrului „Satiricus”, precum au fost Mihai Curagău, Valeriu Cazacu, Vasile Tăbîrță, și alții. 

Inaugurarea Aleii Celebrităților va avea loc pe data de 16 octombrie, în fața teatrului „Satiricus”.

Stele ale neuitaților maeștri ai scenei Mihai Curagău artist al poporului, Valeriu Cazacu artist al poporului, Ion Popescu maestru în artă, Vasile Tăbârță artist emerit, Victor Tanmoșan maestru în artă, vor fi aplicate în pavajul din fața teatrului.

Facebook

Evenimentul coincide cu aniversarea a trei decenii de activitate scenică a teatrului.

Facebook

„Teatrul Naţional SATIRICUS aniversează 30 de ani de la fondare. În cele trei decenii de activitate, s-a impus ca unul dintre promotorii de seamă ai artei teatrale și culturii naționale din Republica Moldova. A rămas fidel și consecvent principiilor „din copilărie și prima tinerețe”, axându-se pe realizarea unor spectacole militante, cu caracter profund social, novatoare, îndrăznețe, mobilizatoare, cu accente de patriotism și spirit de rezistență”, se arată într-un comunicat al instituției teatrale.

Facebook

Trei decenii de satiră

Evident, nu întâmplător acest teatru a fost „botezat” SATIRICUS. El a fost conceput și constituit ca teatru de satiră – primul de acest fel în republică, chiar dacă de-a lungul celor 3 decenii de existență și-a extins profilul, montându-se nu doar satire, comedii, vodeviluri, spectacole de revistă și de divertisment, dar și drame, musicaluri de la care spectatorii ieșeau cu ochii în lacrimi. Or, se știe, de la comic până la tragic nu e decât un pas.

Spectacolele montate la Satiricus au fost și rămân o dovadă de creativitate și profesionalism, de rezistență și consecvență în lupta pentru dezvoltarea și promovarea valorilor democratice și naționale.

Facebook

Fiecare moment politic important pentru dezvoltarea social-politică a republicii noastre, fiecare problemă stringentă a neamului nostru și-a găsit ecoul în creația scenică a acestei instituții de cultură, de-a lungul anilor fiind montate, în spiritul teatrului de rezistență, mai multe spectacole care au „zdruncinat” spectatorul, societatea noastră civilă: „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, „SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu, „Ho țară!” de Ion Diviza, „Maestrul și Margarita”, „Cabala bigoților” de Mihail Bulgakov, „Caligula” de Jozef Toman, „7 aprilie 2009”, „Golanii revoluţiei moldave” , „Țara asta a uitat de noi”, “Cu bunelul, ce facem?” și „Made in Moldova” de Constantin Cheianu, „Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă” de Matei Vișniec, „Hamlet” de William Shakespeare ș.a.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here