Opoziția adună semnături pentru convocarea ședinței plenare: „Socialiștii sunt cei care blochează”. Novac: „Nu e neapărat să semnăm și noi”

Autor: , in Actualitate / Politic / 15 octombrie, 2020, 17:24 Etichete:

După ce președintele Partidului Pro-Moldova, Andrian Candu, a inițiat o cerere prin care deputații să se întrunească în ședință legislativă extraordinară, fracțiunile PAS și Platforma DA susțin că sunt „pentru” deblocarea activității Parlamentului, menționând că „sunt și alte proiecte importante”. De cealaltă parte, PSRM neagă acuzațiile opoziției potrivit cărora ar bloca activitatea Legislativului.

În timp ce reprezentanții PAS și Platforma DA adună semnături pentru a fi convocat Biroul Permanent al Parlamentului, cei din Pro Moldova își doresc ședința plenară pentru a fi aprobate două proiecte de legi privind modificarea legislației și a Constituției, astfel încât bătrânii să primească o pensie nu mai mică decât minimul de existență.

Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi nu a precizat dacă formațiunea din care face parte va semna cererea inițiată de Pro-Moldova privind convocarea ședinței plenare, însă a menționat că „este important să deblocăm activitatea Parlamentului”.

„Avem și noi proiecte legislative care așteaptă să fie adoptate de Parlament. Din păcate, socialiștii sunt cei care blochează. Noi strângem semnături pentru a convoca ședința Biroului Permanent pentru a înainta vor de neîncredere ministrului de Interne. Vedem că nu se prea mișcă lucrurile. Este important să deblocăm activitatea Parlamentului, deoarece avem și noi un pachet de legi care urmează să vedem dacă vor fi susținute. Nu cred că trebuie să ne expunem pentru inițiativele unor candidați, fie au fost înregistrați sau nu. Suntem în campanie electorală și trebuie să tratăm ca atare. Avem și noi prioritate programul electoral al candidatului care presupune că pensia să nu fie mai mică decât minimul de existență. Sunt și alți candidați care vin cu asemenea propuneri”, a declarat pentru Cotidianul.md deputatul PAS, Mihai Popșoi.

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că formațiunea din care face parte a avut mai multe încercări de a convoca ședința plenară.

„Noi am pregătit proiectele de modificare a Constituției și proiectele de legi care să permită majorarea pensiilor. Pe de altă parte, am pregatit și cererea de convocare a Biroului Permanent la care sa fie audiată conducerea SIS și MAI. Platforma DA a făcut în această perioadă mai multe tentative de a convoca ședința plenară și ne bucurăm că și alți deputați înțeleg cât este de important să ne convocam, și să luăm decizii în această perioadă complicată. Îndemnăm toți deputații să pătrundă de gravitatea lucrurilor și să se convoace cât mai urgent la o ședință la Parlament”, ne-a comunicat parlamentarul.

De cealaltă parte, deputatul PSRM, Grigore Novac, susține că „nu este neapărat să semnăm și noi” privind cererea de a fi convocată ședința legislativă, totodată precizând că inițiativa Partidului Pro-Moldova de modificare a Constituției este de lungă durată și nu se decide „în una sau două ședințe ale Parlamentului”.

„În primul rând, deputații PSRM nu au văzut asemenea proiecte. Dar domnul Candu ar trebui să consulte legislația, pentru că modificarea Constituției nu se face într-o ședință sau două a Parlamentului. Proiectul de lege constituțional urmează mai întâi să fie înregistrat în Parlament, după care să fie expediat Curții Constituționale, iar după avizarea Înaltei Curți, proiectul este remis înapoi în Legislativ și numai atunci noi putem supune discuției o asemenea inițiativă. Dar aceasta durează aproximativ jumătate de an. Eu nu am auzit ca dumnealor să fi înregistrat și să fi trimis la Curtea Constituțională un asemenea proiect și, respectiv, e de prisos ceva să comentez. Cât privește de a semna cererea de a fi convocat Legislativul, pot s-o facă și fără să semnăm noi. Pentru că, convocarea ședințelor se face fie la inițiativa Biroului Permanent, fie cu un număr fix de deputați – pot s-o facă și fără noi”, a precizat pentru Cotidianul.md Grigore Novac.

Totodată, deputatul PSRM neagă acuzațiile lui Mihai Popșoi prin care socialiștii ar fi cei care blochează activitatea Parlamentului.

„Cum adică nu dorim? Biroul sau 1/3 din deputați înaintează o cerere și decide dacă se convoacă sau nu Parlamentul. Sunt acuzați sterile și lipsite sens”, a comentat Novac.

Vezi și: Moțiunea de cenzură contra șefului MAI a fost semnată de PAS. Dinu Plîngău: Avem nevoie de o singură semnătură pentru a ne convoca la Parlament

Atât Grigore Novac, cât și Mihai Popșoi, ne-a comunicat că „nu există niciun indiciu” ca membrii Biroului Permanent să se întrunească pentru a stabili data ședinței plenare.

Reprezentanții PDM nu ne-au răspuns la apeluri pentru a ne oferi un comentariu în acest sens.

Amintim că joi, 15 octombrie, liderul Partidului Pro-Moldova, Andrian Candu, a anunțat că fracțiunea pe care o conduce a pregătit o cerere de convocare a unei ședințe speciale a Parlamentului, preconizată pentru data de 22 octombrie, pentru examinarea a două proiecte de legi privind modificarea legislației și a Constituției astfel încât pensia minimă să nu fie mai mică decât minimul de existență.

Citește și: Candu vrea modificarea legislației și a Constituției astfel încât pensia minimă să nu fie mai mică decât minimul de existență

De menționat că pentru a întruni ședința legislativă este nevoie de 34 de semnături ale deputaților.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Ori Novac -sasilistu, ori Novac – care-i si Plohotniuc, i-i cam acelas product, care apare dupa digerarea hranei- de om , de animale, pasari s.m.d.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X