(VIDEO) Exponate valoroase la nordul țării! Cele mai vechi exponate din muzeul din Sofia au fost emise înaintea erei noastre

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / Cultură/Media / IT/Ştiinţă / Materiale Video / Populare / Travel / 15 octombrie, 2020, 11:37

Vestigiile uneia dintre cele mai timpurii civilizații din Europa, Cucuteni-Tripolie sunt printre cele mai importante exponate la Muzeul de istorie și etnografie din satul Sofia, raionul Drochia.

Cele mai prețioasele exponate din muzeu au fost emise înaintea erei noastre. Acestea au fost descoperite de niște plugari în anul 1907, ca mai apoi, zona satului Sofia să atragă mai mulți arheologi pentru cercetări.

Autor: Octavian GRAUR

„În 1943, iarăși au venit arheologi români, care au făcut cercetări și au găsit multe obiecte arheologice. O parte se găsesc la noi în muzeu, o parte au fost date muzeului de istorie și arheologie din Chișinău”, a declarat directorul muzeului, Svetlana Banaru.

Conacul boieresc al familiei Hasnaș, fondat în secolul 19, în timp, a devenit muzeu. Iar de mai bine de trei decenii, acesta găzduiește patrimoniul cultural al satului Sofia.

În muzeu au fost create mai multe zone cu exponate din diverse perioade istorice. Vizitatorii pot admira casa mare, camera cu unelte țărănești și una amenajată cu fotografiile celor căzuți pe câmpul de luptă. De asemenea, în muzeu vei găsi o încăpere dedicată familiei Hasnaș, dar și fondatorului muzeului.

„A fost un profesor de istorie, Babira Iacob, care, datorită muncii lui și a soției sale Elena, deci au adunat toate aceste lucruri de la oamenii din sat și au hotărât să fie păstrate prin veacuri”, mai spune directorul.

Pe teritoriul bisericii de lângă conacul muzeu se află și cavoul boierului Ion Hasnaș. Parohul bisericii, Valeriu Radu-Tătaru a fost cel care a inițiat recondiționarea cavoului, consultându-se cu consiliul bisericesc, dar și cu enoriașii.

„Au fost vremurile celea de stagnare, de prigoană. Era blocat, tot închis, iar când am deschis era un dezastru. Tot s-a curățat, s-a făcut și acum vin creștinii din alte localități și vizitează și văd acest cavou”, spune parohul bisericii.

Boierul Ion Hasnaș este  considerat întemeietorul satului Sofia, care a edificat biserica, conacul, școala și altele. Anul acesta sătenii vor marca 200 de ani de la nașterea boierului. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X